Ljubuški: Izložba fotografija bivšeg dragovoljca koji je putovanjima zaustavio PTSP

Mario Pavun Keyo u Caffe galeriji Kerametal izložit će fotografije nastale tijekom osobnih putovanja Azijom, Afrikom i Južnom Amerikom.

Znatiželjnici i ljubitelji fotografije imat će priliku čuti priču koja se krije iza 50-ak fotografija koje će biti prikazane na izložbi.

Otvorenje izložbe zakazano je za petak 30. studenoga u 19:00 sati.

Inače, fotograf i putnik Mario Pavun Keyo iz Kloštar Ivanića rođen je 7. travnja 1973. godine. Godine 1991., kao maloljetni dragovoljac uključuje se u aktivnu obranu Domovine te prolazi ratišta širom Hrvatske – od Dubrovnika do Novske.

Tijekom Domovinskog rata dvaput je ranjen, no ostaje u aktivnom sastavu Oružanih snaga RH sve do 2001. godine, kada je umirovljen uslijed zdravstvenih problema kao posljedica ranjavanja. Već tijekom Domovinskog rata, Mario pokazuje interes za fotografijom, te mu je, uz pušku, fotoaparat bio neizostavni dio opreme na bojišnicama.

Nakon dinamičnih godina Domovinskog rata i rada u zahtjevnom i stresnom okruženju, Mario se po naglom umirovljenju ne prepušta letargiji i beznađu, već se odlučuje za putovanja svijetom. Tako zaustavlja progresivni PTSP i nalazi svoj duševni mir, a putovanja i vrijeme koristi za upoznavanje različitih religija, kultura i ljudi, ali i humanitarno djelovanje.

Mario je dosad proputovao:

  • Aziju (Indiju – dvaput, Tajland, Laos, Kambodžu, Kašmir, Nepal)
  • Afriku (Keniju, Tanzaniju, Zambiju, Tunis, Zanzibar)
  • Južnu Ameriku (Brazil, Paragvaj, Boliviju, Peru, Argentinu, Čile).

Od humanitarnih aktivnosti Mario se ponosi svojom pomoći katoličkim misijama u Keniji (Subukia, fra Miroslav Babić) i Argentini (Buenos Aires, fra Josip Peranić).

U Argentini se Mario upoznaje s hrvatskim iseljeništvom te sudjeluje u radu tamošnje hrvatske zajednice – pomaže u edukaciji djece o temama iz Domovinskog rata i upoznavanju Hrvatske, a radi i na održavanju odmarališta za najmlađe pripadnike hrvatske zajednice u Bahia de San Blas na jugu Argentine.

Svojim humanitarnim radom, ali i ovom izložbom, Mario na neki način spaja domovinsku i iseljenu Hrvatsku, te svoj ratni domoljubni put nastavlja humanitarnim domoljubnim radom diljem svijeta, navode organizatori.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.