Ljubuški gimnazijalci imaju najbolji, a širokobriješki strukovnjaci najgori prosjek

Nedavno su objavljeni podaci Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije prema kojima je skoro trećina učenika “pala” na polugodištu, odnosno, od ukupno 3971 srednjoškolaca u sedam srednjih škola, jednu ili više negativnih ocjena na kraju polugodišta imalo ih je 1313.

Zanimljivo je kako, što se tiče čitave županije, najmanji broj učenika sa zaključenim negativnim ocjenama zabilježen je u Gimnaziji Ljubuški (79), dok je najveći broj u SSŠ Široki Brijeg (350).

Kada je riječ o prosjeku ocjena, najbolji je u Gimnaziji Ljubuški i iznosi 3,55, dok je najgori u SSŠ Široki Brijeg gdje iznosi 2,29, piše Radio Ljubuški.

Kada je riječ o odličnim učenicima, tu prednjači SŠ Antuna Branka Šimića Grude s ukupno 125 učenika koji su polugodište završili s odličnom ocjenom.

Druga je Gimnazija Ljubuški sa 105 odličnih učenika, a treća Gimnazija Široki Brijeg sa 101 odličnim učenikom.

U Gimnaziji Posušje prvo polugodište s odličnim uspjehom završila su 62 učenika. U strukovnim školama zabilježen je znatno niži broj učenika s odličnim uspjehom nego što je to slučaj u gimnazijama.

Tako je u SSŠ Ruđera Boškovića Ljubuški s odličnim uspjehom prvo polugodište ove školske godine završilo 37 učenika, u SSŠ Posušje 14 učenika, a u SSŠ Široki Brijeg 31 učenik.

Iz podataka Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa vidljivo je kako u većini srednjih škola među onima koji su polugodište završili sa svim pozitivnim ocjenama prednjače učenici s vrlodobrim uspjehom.

Od ukupno 3971 srednjoškolaca, 1230 ih je polugodište završilo s vrlodobrim uspjehom, a 873 s dobrim uspjehom. S dovoljnim uspjehom polugodište je završilo 45 učenika, od toga samo jedan gimnazijalac, i to iz Posušja.

(www.jabuka.tv)
13 komentara

  • Veći prosjek ne znači nužno i kvalitetnije znanje. Zavisi puno toga od profesora i njihovih kriterija tako da ocjene nisu mjerilo znanja. Možda je baš kriteriji za neku dobru (veću) nizak tj. nije potrebno toliko znanja kao u nekoj drugoj školi 🙂

  • Dobro ikako prolaze u takvoj školi, više hodaju oko škole nego u školi, uvijek nema prvog, nema drugog sata, katastroofa

  • Kad već radite neku statistiku, napravite to kako treba, a ne povlovično i površno. Što znači podatak da je npr. u posuškoj Gimnaziji odličnim prošlo 62, u LJubuškoj 105, u širokobriješkoj 101, itd., kada ne znamo koliko đaka pohađa pojedinu školu. Tako dolazimo do površne statistike, u kojoj brojke ništa ne govore.
    Takvi statistički podatci se iznose u postotcima kao npr. od 800 učenika te i te škole 160 ih je prošlo odličnim što je 20 % od ukupnog broja učenika škole……

  • A koliko koja škola ima učenika? Normalno da će strukovna škola iz Širokog imati najviše jedinica kad je njih općenito više u odnosu na druge škole.

  • Zato potpora štrajku profesora. Da bi za veću plaću ovakve rezultate djeca imala. O ne, zaboravih tu su djeca sama kriva ali kad odlikaši pokupe kakvo priznanje e onda je to “proizvod našeg školstva” i prikaz truda profesora.

  • Slazem se s Anonimno pod 5, upravo to htjedoh reci…kao i uvijek kod nas se sve polovicno odradi a prosipa se pamet, toga imamo na svakom koraku, tipicni hercegovacki mentalitet. Treba napisat koliko koja skola ima djaka i izraziti u postocima. Mozda su podaci i tocni ali trebalo bi pretpostaviti da portal cita i obrazovana populacija kojoj moras dat nesto vise od nekoliko brojeva i nekoliko recenica eto da bi se napisao nekakav clanak.

  • Hahaha vadi se ti na to..cim nije listici po volji ne valja..usput ljubuska gimnazija je prva gimnazija u hercegovini,gimnazija u citluku je podruznica ljubuske gimnazije..od davnina je poznata po uspjesnim ucenicima,cak i u doba onog rezima u sred zagreba se na sveucilistu cijenilo studente koji su je pohadjali..iako danas nisu ta vremena niti su ucenici sto su bili..al ipak..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.