Ljubuški dobio gardu, uskoro idejno riješenje kule hercega Stjepana

Ljubuški je jučer dobio gardu hercega Stjepana Kosače – Lubussa.

Vitezovi obučeni baš onako kako je izgledala garda Hercega Stjepana Kosače koja je godinama bdjela nad Ljubuškim, na trenutak je posjetitelje završne prezentacije prekograničnog projekta “Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – tema srednji vijek” vratila u doba iz kojeg Ljubuški vuče svoj naziv.

Dvogodišnji projekt prekogranične suradnje BiH i Crne Gore priveden je kraju jučerašnjom završnom prezentacijom upriličenom u Ljubuškom. Realizirala ga je Javna ustanova Razvojna agencija ŽZH-a – HERAG, Turistička zajednica ŽZH-a (TZ ŽZH-a), Općina Ljubuški i Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa “Radimlja” s BiH strane i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) iz Podgorice s crnogorske strane.

Projekt je rezultirao kreiranjem novog turističkog proizvoda – “Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – tema srednji vijek”, kojim se potiče društveno-ekonomski razvoj prekogranične suradnje između BiH i Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta je 466.933,55 eura, s tim da je za BiH bilo predviđeno 269.791,40 eura, od čega je EU financirala 83,15%, a preostalih 16,85% financirali su HERAG i partneri.

Naglasak projekta je na razvoju ruralnog turizma kao budućnosti ovog dijela regije. Uz počasnu gardu, u sklopu projekta u Ljubuškom je asfaltirana cesta prema tvrđavi hercega Stjepana Kosače, postavljena je turistička signalizacija na području ZHŽ-a i HNŽ-a te su brojna kućanstva iz Crne Gore i BiH koja se bave ruralnim turizmom uvezana, kako bi u idućem razdoblju zajedno širili svoju ponudu, a time privlačili i veći broj turista, prenosi Večernji list BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.