Ljubušak u Kini osvojio srebro za inovaciju

Sašenko Sadiković iz Ljubuškoga osvojio je srebrnu medalju i jedan je od inovatora iz Bosne i Hercegovine koji su u kineskom gradu Foshanu ostvarili zapažen uspjeh.

Inovatorima iz BiH ovo je bila 200. izložba od 1995. godine, kada je osnovana Asocijacija inovatora BiH, te su ostvarili dosad najbolji uspjeh. Sadiković je na ovoj izložbi dobio srebrnu medalju za vjetrobran za mostove i vijadukte.

Zlatnu medalju Kineske udruge inovatora dobio je prof. dr. Fikret Alić iz Tuzle, priznati stručnjak za termodinamiku, a ovog je puta svijetu ponudio uređaj koji je nazvao nano-feromagnetični fluidni filter namijenjen za pročišćavanje zagađujućih plinova iz motornih vozila i gradskih toplana.

Također, zlatnu medalju osvojio je Josip Laštro iz Busovače koji je napravio stroj za branje jagodastog voća (maline, borovnice i ribizle).

Uz Sadikovića, srebrne medalje dobili su Armina Čamić-Mačković iz Maglaja (građevinski materijal i blokovi od celuloze) te Josip Gujić iz Kaknja (brzopomični graničnik za knjige).

Borko Babalj i Dragan Spaić iz Trebinja nagrađeni su brončanim medaljama, i to Babalj za naočale bez okvira i krila, a Spaić za termos-košnicu.

Udruga inovatora “Građansko inoviranje” iz Singapura dodijelilo je tri diplome Gujiću, Spaiću i Sadikoviću, dok je Udruga inovatora Maroka dodijelila priznanje Asocijaciji inovatora BiH, a Balkanska udruga menadžera generalnom tajniku i potpredsjedniku Asocijacije inovatora BiH Huseinu Hujiću i Mladenu Kariću.

Ovoga puta u Foshanu su se okupili inovatori iz 48 zemalja, a održano je i zasjedanje Generalne skupštine Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA), koje je proteklo u znaku 50-godišnjice osnivanja IFIA, a vođenje zasjedanja povjereno je Hujiću.

Za erupcije fosilnih goriva i inovacije u pčelarstvu medalje idu u Ljubuški i Posušje

Bila je to i izborna Skupština na kojoj je Hujiću obnovljen četverogodišnji mandat generalnog direktora IFIA (2018. – 2022.), dok je Karić ponovo izabran za člana Izvršnog odbora IFIA (2018. – 2020.), a samo još Iran i Poljska imaju po dva predstavnika u rukovodnim organima IFIA.

Iz Asocijacije inovatora BiH podsjetili su da oko 80 posto njihovih inovacija bude nagrađeno, dok je svjetski prosjek između 30 do 40 posto.

Članovi Asocijacije, njih 430, kreirali su i promovirali oko 380 inovacija.

Kako su u priopćenju naveli, ovakve rezultate ostvaruju iako izostaje podrška vlasti za njihov rad zbog čega su ponovno ukazali na potrebu da sve razine vlasti pomognu bh. inovatorima koji su najbolji promotori države u svijetu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.