Za erupcije fosilnih goriva i inovacije u pčelarstvu medalje idu u Ljubuški i Posušje

Međunarodna izložba inovacija u njemačkom gradu Nürnberg još je jednom potvrdila da je BiH u samom vrhu kada su u pitanju inovacije. Cijeli svijet se divio inovatorima iz BiH, a u Županiju Zapadnohercegovačku stigle su čak dvije srebrne medalje, piše Večernji list.

Ivan Milićević iz Posušja pčelarima je ponudio “Trajnu osnovu za saće” koja ima u sebi ekološke karakteristike, a pčelarima olakšava rad i pčelama omogućuje bržu izradu saća. Za istu inovaciju Milićević je već dobio zlatnu medalju u Francuskoj, a vladalo je posebno zanimanje za tim izumom jer je pčelarstvo u toj zemlji sve popularnije.

”Drago mi je što je i ova izložba inovacija potvrdila da mi iz BiH imamo što pokazati i da se uspješno natječemo s kolegama iz drugih europskih zemalja. Posebno sam sretan što je moja inovacija doprinijela uspjehu BiH,” kazao je Ivan.

ivan_milicevic_2

Ivan Milićević

Istaknuo je kako intenzivno radi s poslovnim partnerima na izradi alata za proizvodnju trajne osnove za saće jer, kako kaže, studija izvodljivosti je pokazala kako se isplati ulagati u proizvodnju ovog izuma. Kad pčelari jednom nabave ovu osnovu za saće, mogu je uvijek koristiti.

”Najveća je prednost što je osnova neuništiva, za 30 posto povećava brzinu vrcanja meda i za 30 posto pojeftinjuje troškove pčelarenja. Prinos meda po košnici povećava za 6 kilograma, istaknuo je Milićević, piše Večernji list.

Drugo srebro za ŽZH u Nürnbergu pripalo je Sašenku Sadikoviću iz Ljubuškog. On je izumio metodu sprečavanja erupcije fosilnih goriva, a o vrijednosti izuma najbolje govore podaci kako će British Petrol zbog erupcije fosilnih goriva morati platiti više od 30 milijardi dolara u Meksičkom zaljevu.

sasenko_1

Sašenko Sadiković

I Asocijacija inovatora BiH je ranije objavila kako je Sadiković čovjek koji ima najviše priznanja za svoje inovacije. Još u šestom razredu on je izumio “Wasser vagu”, a broj zlata teško je više i nabrojati.

Izumio je i punjač mobitela koji se postavlja na opasač i napaja električnom energijom koja se proizvodi disanjem, odnosno tako što se trbuh širi i sužava.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.