Ljubušaci osvojili Atenu

Proteklog vikenda ekipa iz Ljubuškog je uspješno sudjelovala na 39 autentičnom Atenskom maratonu.

Maratonsku dionicu su uspješno otrčali Željko Madžar, Samir Sadiković, Ante Tomić, Marko Tomić i Monika Vištica, a utrku na 10 km Nikola Leko, Tea Čepo i Marijan Luburić.

Da bismo bolje razumjeli nastanak današnjeg modernog maratona, potrebno se vratiti duboko u povijest, u doba antike, konkretno vrijeme stare Grčke.

U 5 stoljeću prije krista Grčka je bila pod konstantnom prijetnjom Perzije do tada najvećega carstva starog svijeta. Rat je konačno kulminirao bitkom kod Maratonskog polja a Atenjani su u odlučujućoj bitci porazili Perzijance i istjerali ih iz Grčke na 10 sljedećih godina.

Obavijest o slavnoj pobjedi na Maratonu trebalo je prenijeti u Atenu a tu dužnost su imali glasnici, piše ljof.ba

Jedan od njih, vojnik Filipid, je bio vojnik glasnik poznat po svojoj izdržljivosti i snazi jer je pretrčao oko 250 km do Sparte da potraži pomoć. Upravo je on iz Maratona u Atenu dostavio vijest o pobjedi grčke vojske. Pretrčao je točno 42.195 km i i odmah nakon što je izjavio „Pobijedili smo (nikomen)“ iscrpljen preminuo.

Na prvim modernim olimpijskim igrama u Ateni 1896. godine upravo je maraton bio središnji događaj kako bi se oživio duh drevnih olimpijskih natjecanja na mjestu gdje je održana povijesna bitka između Atenjana i Perzijanaca.

Organizacija 39. autentičnog Maratona je bila na odličnom nivou i zaista impresivno izgleda vidjeti toliki broj trkača okupljenih na jednom mjestu jer za svakog trkača Atenski maraton je kao finale svjetskog prvenstva u nogometu, a Ljubuški je imao čak pet sudionika koji su uspješno završili maraton što jako puno znači za naš mali grad.

Start maratona je bio na Maratonskom polju kada je startalo preko 16 000 trkača. Inače maratonska staza je dosta zahtjevna i iscrpljujuća jer ima dosta uspona i padova uz dosta visoku temperaturu od 25 stupnjeva.

Prvih 15 km staze čini blagi spust nakon čega slijedi lagani uspon do 32 kilometra staze, zatim slijedi 3 do 4 kilometra ravnog dijela gdje se ulazi u sam grad Atenu i prolazi starim antičkim dijelom prema čuvenom antičkom olimpijskom stadionu Panathenaic gdje su održane prve moderne olimpijske igre u ljeto 1896. godine.

Ulazak u stadion koji ima oblik potkove i kapacitet od 80 000 mjesta je uistinu spektakularan. Fascinantno je vidjeti ulazak tolikog broja trkača na stadion. Dan prije maratona održana je i utrka od 10 km ulicama Atene gdje smo imali tri sudionika iz Ljubuškog koji su uspješno završili svoju utrku.

I na kraju što reći nego da su Ljubušaci uistinu osvojili Atenu istrčavši ovaj drevni maraton.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.