Ljubić za HRT: Ovo shvaćamo kao prijetnju Hrvatima u BiH

Nametnute tehničke izmjene Izbornog zakona u BiH izazvale su niz reakcija, među kojima su se proteklih dana mogle čuti i prijetnje ratom.

Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović hrvatske je vlasti optužio za prijetnju teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Hrvatski narodni sabor u BiH osudio je zapaljivu retoriku bošnjačkih stranaka i aktivista.

Gost središnjeg Dnevnika HRT-a bio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Rekao je kako je odluka visokog predstavnika sporna iz više razloga.

Pod pritiskom sarajevske ulice visoki predstavnik je odustao od promjena koje su značile povratak Hrvatima oduzetih ustavnih prava od strane njegovih prethodnika i zato jer je neizravno legitimirao da se prijetnjama i pritiscima mogu ishoditi politički ciljevi. Iz tog razloga HNS je predložio da se sjedište OHR-a preseli u Bruxelles kako bi mogao donositi nezavisne odluke, rekao je.

Osvrnuo se i na rok od šest tjedana koji je visoki predstavnik dao je strankama u BiH za konzultacije.

HNS je pozvao na razgovore, ali znajući da zadnjih šest godina pokušavamo implementirati odluku ustavnog suda, HNS je predložio 10-ak različitih modaliteta i Bošnjačke stranke su sve odbile, a da nisu ponudile niti jedan kontra prijedlog. Nisam prevelik optimist da možemo doći do političkog dogovora, ali kada bi i došli nema vremena da se kroz parlamentarnu proceduru do početka predizborne kampanje donesu te promjene. Ostaje na visokom predstavniku da donese te promjene kao što je obećao neki dan. Mene ohrabruje činjenica da je rekao da je desetak puta pročitao odluku u predmetu Ljubić i da je shvatio što ona znači. Zato mu ja želim vjerovati da će donijeti odgovarajuće odluke koje će omogućiti Hrvatima legitimno političko predstavljanje barem u Domu naroda i vlasti i federacije i države, istaknuo je Ljubić.

Komentirao je i izjave Bakira Izetbegović o prebrojavanju Bošnjaka.

Ta ratno prijeteća retorika unosi nemir kod svih razumnih i miroljubivih ljudi. Mi Hrvati u BiH ovo shvaćamo kao prijetnju Hrvatima u BiH, naglasio je.

U šest tjedana bosansko-hercegovački političari trebali bi dogovoriti ono što nisu uspjeli – godinama. Predsjednik HDZ-a BiH poručuje da su otvoreni za razgovore oko izmjena Izbornog zakona, ali rok je – prekratak.

Jasno smo čuli predstavnika bošnjačkog naroda u Sarajevu ovih dana kako su imali taktike da se ništa ne bi dogovorili i sad ako netko očekuje da se nešto napravi u ovih mjesec dana, ja mislim da je neprovodivo. Međutim mi stojimo na dispoziciji, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Iz Narodne skupštine Republike Srpske visokom predstavniku Christianu Schmidtu pak poručuju da bi njegov ured trebao biti zatvoren. Bošnjački član predsjedništva Šefik Džaferović nazvao je skandaloznim to što hrvatske vlasti Schmidta pozivaju na izmjene Izbornog zakona.

Pozivam vlasti ove susjedne države da prestanu, u sinergiji s HDZ-om BiH u javnosti i iza zatvorenih vrata prijetiti teritorijalnom integritetu BiH… Pravo na samoobranu je pravo propisano poveljom UN-a i nitko ne može zabranjivati da kažemo da ćemo se braniti ako nas ponovo netko napadne, poručio je Džaferović.

Ali u priopćenju nije dodatno pojašnjeno tko bi Bošnjake mogao napasti i s koje točno strane prijetnja dolazi. Iz HNS-a poručuju da od Ureda visokog predstavnika ne traže nikakva nametanja rješenja.

Sad oni koji se tobože zalažu za neke europske antifašističke vrijednosti su sad pokazali svoj pravi karakter kad su uvidjeli da smo ranjeni. Poput političkih hijena hoće nas dokrajčiti. To neće ići, rekao je Zdenko Ćosić, član Predsjedništva Hrvatskoga narodnog sabora BiH.

Na retoriku bošnjačke strane ponovno je reagirao hrvatski predsjednik Zoran Milanović te upozorio da pojedinci u BiH prijete ratom.

Džaferović, koji je bio mudžahedinska hostesa 93., čovjek je bio u odboru za doček mudžahedina u sigurnosno-bezbjednosnoj službe u Zenici, sad prijete on i njegov šef ratom, dronovima. To je za mene veća tema od svega. Pokušavaju tamo zatuć’ hrvatski narod, rekao je Milanović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković smatra da Milanovićeve izjave Hrvatima u BiH nanose štetu.

Gospodin Schmidt se našao uvrijeđen jer ga je Milanović namjerno i svjesno vrijeđao kada je postao svjestan da postoji mogućnost da doista nešto napravi za Hrvate u BiH. Rezultat toga je da on nije napravio iskorak za Hrvate u BiH, rekao je Plenković.

Dok se lome politička koplja, ključno pitanje popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH i dalje ostaje otvoreno. Hrvatskom narodu cenzus od 3% omogućio bi pravedniju zastupljenost i onemogućio preglasavanje.

HNS BiH: Namjere eliminiranja Hrvata će propasti

(www.jabuka.tv)

28 komentara

 • Kakav li državnik kakav li političar, sve je to gnjida koja opljačka i uništi svoj vlastiti narod. Sve su to prazne priče pojedinaca u borbi za njihovu stolicu, samo do sada nije bilo ovakog loženja naroda te nije bilo ekstremnog nacionalizma, sad su govna podigla i to na vrh pa se njihova borba počima odvijati na ulici. Meni treba samo neki primjer da vidim zašto bi taj izborni zakon donio veca prava Hrvatima. Zar je Čović bio nešto bolji od Komšića, što je to običan čovjek izgubio ili dobio za vrijeme Komšića ili Plenkovića u HR. U Hrvatskoj kako se mjenjaju tako dolaze sve gori i gori političari a kod nas u BiH ne može gore tako da je sve ovo neka šuplja priča…

 • Plenković i Milanović MORAJU imati dužnost da se na domaćem terenu i posebno kod MZ bore svskog dana da Hrvati u BiH konačno biraju sami svoje predstavnike a ne da Hrvate ” zastupaju” suborci mudžahedina

 • Ova sotona sa slike je jedina pretnja hrvatima. I onaj izrod čović i hdz lopuže viste jedine pretnje nama katolicima a ne Bošnjaci jedva čekam kada ćete nesta sa lica bih

  • (za 10:13)
   Bošnjaci novi narod 1993 neće viśe da budu Hrvati i Srbi a htjeli bi pod svaku cijenu da Hrvati ne budu više Hrvati…. htjeli bi ih bošnjaci podjarmiti.

  • Ti gore koji koristiš ekavsku rijeć “pretnja” odhebi! I nisu katolici u pitanju, nego Hrvati. Nisu ni “Bošnjaci” nego lojave poturice. Poseri se na BiH dok je ovakva, tj jednonacionalna!

 • Evo ga jopet sjasi sotono u ljufskom obliku koliko si nas ti odrpao koliko plata samo deres imas li i malo bar tog obraza ko nas opljacka hadeze u hrvackoj i ovde ajde pametnjakovicu nabroj tko je posten nego idi u misju rupu i sakrij se i.as li ista u toj glavurdi i vidis li kako si omiljen u narodu

 • Bože ti si nama prijetnja već 30 god.Pa bolan sve si svoje namirio i sad nas ložiš da se pobijemo. Muslimanima nije ništa bolje ako nije gore.

 • što bi da te nema boško tko bi nama dao naša prava ti se žrtvuješ za nas nama je sjajno samo što to mi ne vidimo tvoj iscrpljujuči rad te popio nemaš kad ni spavat nego ti lijepo idi u penziju gdje ti je i mjesto i nemoj nam više pomagat i nama će biti bolje od takvih pomagača navedi jednu stvar koju si ti i tvoji specijalci napravili za nas samo jedenu sem što nas dobro handrite

 • Za 15 i 42. Tebi neka pomaže Bakir a nama Hrvatima i Božo Ljubić i Lidija Bradara i Čović i Plenković i Milanović. To što ti loše živiš šta ću ti ja. Dođi u uzepejovaca da se najedeš. Kod nas svi rade pa je malo problem s kime ostaviti djecu. Ali eto pametni i poduzetni uzpejci imaju produženi boravak. Pa smo i to riješili. Uglavnom gradi se ma sve strane, restorani puni, živim bplje nego ministar što pjeva Grdović. A evo na tvoju žalost, pisat će se Zakon po uzpejcu Ljubiću. Koštat će vas uzp

 • ijubiću potegni koju lozovaču.dase otrjezniš.ijubiću znamo daje hadeze bih.politička filijala banski dvora.banskim dvorima smeta ekonomski razvijena bih.mi to odavno.znamo nemorenam niko reć daje laž.sadje potvrdeno sa mostom peiješac.ovqj most.je političke prirode.nije.ekonomske.dostaje.dodik poguro dase most napravi.dodik.pokroje.jasenovačku gradu.radi mosta.velikije to neimar uće ovo u školske knjige o jednom.vještačkom.neimaru

 • Eto Hrvati, slušajte Hasu, bit če vam med i mlijeko, bit će vam boca u WC. O tome vam govorim. Ovo je rat mudžahedina i kršćana. Gdje je nestalo 10000 črnih mladića od 20 godina. U kojem kampu ih pripremaju dok glupi Hrvateki spavaju

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.