Ljubić uoči zasjedanja HNS-a: Kroz rezoluciju potvrdit ćemo privreženost domovini BiH

Izaslanici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u petak bi trebali izglasati rezoluciju u kojoj će izraziti svoju opredijeljenost da se Bosna i Hercegovina gradi na temeljnim načelima Ustava iz Daytona kao država tri ravnopravna i konstitutivna naroda te europskim standardima, a potvrdit će i svoju privrženost i odanost zavičaju i domovini – BiH, kazao je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić.

Rezolucija će se, ističe Ljubić, temeljiti na dosadašnjim dokumentima koji su usvajani na HNS-u, a posebno na Deklaraciji prethodnog zasjedanja tog sabora, a ukazat će se i na važnost usvajanja izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH i provedbe presuda “Ljubić” i “Sejdić i Finci”, čemu, smatra, treba pristupiti žurno.

Po njegovim riječima, sutrašnje zasjedanje HNS-a BiH fokusirat će se na aktualnu političku situaciju i procese koji su pred nama.

U rezoluciji se osvrćemo na aktualno političko stanje i kako je do njega došlo… Dakle, do njega je došlo nametnutim promjenama Ustava, Izbornog zakona i političkim nasiljem čija je žrtva u najvećem dijelu hrvatski narod, ali i čitava BiH jer, zapravo, svjedočimo sveopćem zastoju na svim područjima, kazao je Ljubić u izjavi za Fenu uoči 9. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora.

Naglašava kako je problem BiH taj što je Ustavom, Izbornim zakonom i političkim nasiljem degradirana ustavna pozicija hrvatskog naroda, tako da je trenutno stanje – ustavno, političko i institucionalno za Hrvate neprihvatljivo.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH ustvrdio je kako euroatlantski put BiH nije moguć bez temeljnih promjena koje će harmonizirati odnose tri konstitutivna naroda i kreirati veću razinu povjerenja u BiH.

Onemogućuje nam se izabrati legitimne političke predstavnike i negiraju nam se konstitutivna prava, pravo na kulturu obrazovanje i medijsku autonomiju. Sve to skupa zahtjeva žurne promjene kako Ustava tako i Izbornog zakona, kazao je Ljubić.

Kako je ranije najavljeno, rezolucija će se oslanjati na dosad donesene dokumente HNS-a, koji upozoravaju na višestruko preglasavanje Hrvata, konstitutivnog naroda u BiH. Rezolucija, između ostalog, poziva na nužne promjene i dogovor, izvršavanja političkih dogovora i napredovanja prema vanjskopolitičkim ciljevima BiH.

Pored spomenute rezolucije, izaslanici HNS-a BiH sutra bi trebali usvojiti i dva izvješća, jedno je predsjednika HNS-a Dragana Čovića, a drugo Bože Ljubića.

(Fena)


18 komentara

 • vasom promasenom hdz/hns politikom punom blokada i ucjena samo dalje iatjerujete Hrvate iz bih. Trenutno smo na 300 tisuca a mozemo mi jos i gore sa vama na celu.

 • Sreca vratio se Barisa ponovno na posao , iz mirovine, pa ima nade za nas sa takvim kapitalcem, ima sanse za svjetlu buducnost!

 • Svi pomalo omladinu gone odavde zaposljaaju se oni koji imaju vezu a ne sposobni a oni koji nemaju vezu ugovore dobivaju na mijesec i platu minimalac tako da ih uvik mogu kecnit…

 • Budućnost i opstanak ovog našeg naroda je u mladima. Formiranje neku nezavisnu listu za predstojeće opće izbore 2022. i preuzmite vođenje jer ovi današnji političari a poglavito iz “stozerne ” stranke ne žele, ne mogu i ne znaju.

 • Čova svaka ti čast, a stvarno ti nije lako sa tim oko sebe, Bare, Bozo, Željana,Čavara, Grubesa sve ih i sada pubertet drži jos im ringišpil dadni i neka se zabljavaju.

 • Ovi ce ucvrstiti svoje pozicije, obecati podrsku Covicu kroz HNS a ovaj ce odrijesiti kesu i to nagraditi. To je to lazno domoljublje i zajednistvo…

 • ….to je prelijevanje iz šupljeg iu prazno.
  To šzo si kazao se podrazumijeva i nikada nije bilo upitno.
  Ili kod vas jeste?

 • Sad BiH je domovina a prije nekoliko godina svi duturmile glasali u Kosači da im je Hrvatska domovina na istom tom zasjedanju HNS-a. Sazrelo je doba da se ova plejada ovih iskusnih političara u bacanju pijeska narodu u oči konačno povuče. Svi ti repovi što ih imaju iza sebe nek ih samo otkinu ta ionako će im novi narast, a oni nek migriraju u neku njima dragu drugu državu. Nek s tim činom učine nešto konkretno dobro za domovinu. Znanstvenici kažu da učenje novih jezika produžava jezik pa će tako imati dvostruku korist, živjeti će dulje u inostranstvu a i učinit će dobro djelo tako što će narodu sjašit s dnevnog i kojeg već 30-godišnjeg sustavnog nereda. Aj poz

 • novi zatvor u Sarajevu je otvorio vrata gdje su pare od 800 miliona maraka od aluminija i ostalih kompanija, Sretno vidimo se u Sarajevu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.