Ljubić, Šuker, Barbarić, Glasnović… na listi HDZ-a za izbore u dijaspori – Jabuka.tv

Ljubić, Šuker, Barbarić, Glasnović… na listi HDZ-a za izbore u dijaspori

sabor

Domoljubna koalicija s HDZ-om na čelu je na listu za 11. izbornu jedinicu koja obuhvaća BiH i dijasporu stavila predsjednika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božu Ljubića, ali i časnika i heroja Domovinskog rata HVO-a i HV-a Dragana Kontu i Željka Glasnovića. Ova lista je jedna od najboljih koje je HDZ do sada ponudio izbornoj jedinici koja se smatra njegovom tradicionalnom utvrdom u kojoj ovoj stranci još nitko nije uspio oteti mandat, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Liječnici, branitelji…

SDP, koji na izborima nastupa zajedno s koalicijom “Hrvatska raste”, nema listu za dijasporu, dok će im se od značajnijih političkih subjekata tamo suprotstaviti još samo lista koju predvodi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. No, s obzirom da se u 11. izbornoj jedinici biraju trojica zastupnika, te da glasuju birači od Australije do SAD-a, utjecaj HDZ-a je predominantan. Najavljuje se tijesna utrka za većinu u Saboru, a trojica zastupnika izabrana u dijaspori mogla bi imati veliki značaj. Prvi put dužnosnici iz BiH i dijaspore su nositelji ove liste. 
Predsjednik Glavnog odbora HNS-a BiH Božo Ljubić je i ugledni liječnik, bivši ministar zdravstva FBiH, prometa i veza i čelnik političke stranke HDZ-a 1990. Ivan Šuker podrijetlom iz Livna je aktualni saborski zastupnik i bivši ministar financija. Aktualni načelnik Ljubuškog i čelnik tamošnjeg HDZ-a Nevenko Barbarić također ide u utrku. Na petoj poziciji je pukovnik HVO-a Mijo Crnoja iz Jajca. Na šestome mjestu je predstavnik HSS-a BiH Ante Jukić, ugledni poduzetnik iz Posušja. Dragan Konta je u ratu bio na prvim crtama HVO-a, a danas je predsjednik županijske Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Hercegbosanske županije. Jedna od najvećih legendi Domovinskog rata je general HV-a i HVO-a Željko Glasnović i nalazi se na osmoj pozciji. Slijedi hrvatski diplomat Ivan Sablić, te bivši kick-boxing prvak Miroslav Piplica koji je i predsjednik HDZ-a u Austriji. Slijede Petar Kuntić, zatim predsjednik HDZ-a BiH u Tuzlanskoj županiji Zvonimir Banović, Darija Prskalo i Ilija Janović.

E-iskaznica

No, da bi glasovali na izborima za dijasporu, birači se trebaju prethodno registrirati u predstavništvima RH. Jedino to ne trebaju učiniti oni koji su izvadili novu hrvatsku e-osobnu iskaznicu. Postoji i mogućnost da se na dan izbora, 8. studenog, glasuje s posebnom potvrdom, ali je ta mogućnost na prošlim izborima stvorila ogromne gužve i zastoje.

(Večernji list)


19 komentara

 • Poslije sveobuhvatne i temeljne analize koju je provela
  HDZ-a BiH na čelu sa predsjednikom prof.dr.sc.Draganom Čovićem, utvrđeni su svi
  izazovi sa kojima se Hrvati BiH suočavaju. HDZ-a BiH, odnosno njen predsjednik
  prof.dr.sc.Dragan Čović je predložio moguća rješenja, koja je proslijedio na
  HNS na čelu sa prof.dr.sc.Božom Ljubićem. Iz izvora bliskih HNS-u i njegovom
  predsjedniku prof.dr.sc.Boži Ljubiću procurio je plan priprema novog okvira za
  rješavanje „hrvatskog pitanja u BiH“ čije rješenje je predviđeno u narednih
  5-10 godina. Okvir predviđa rješavanje tema na Ustavni položaj Hrvata u BiH,
  utemeljenje novog javnog kanala/emitera na hrvatskom jeziku pri RTV BiH,
  konačno rješenje pitanja cjelokupne braniteljske populacije-odrednice HVO-e,
  promjena Izbornog zakona, Novi teritorijalni preustroj FBiH. Implementacija
  svih tema je urađena sukladno usvojenoj Reformskoj agendi koju su potpisali svi
  politički akteri u BiH skupa sa MZ, koja podržava planove HNS-a i HDZ-a.

 • -branitelji bi u saboru emotivno reagirali
  -političari bi usmrdili sabor – spavaju i prde

  glasovaću za željko raguž jedini kvalitet sa liste

 • Šuker na listi, pa čovjek ne živi u BiH od valjda svoje 18 godine ako ne i ranije, niti je živio u ovoj Daytonskoj BiH. Da ne govorim o tome da se tijekom svoje čitave karijere nikad nije zauzimao za prava Hrvata u BiH… Po tom kriteriju možemo na listu za dijasporu stavljati ljude iz Sinjske krajine, ta otišli su iz BiH prije samo 300 godina. 😀

 • Bože je 1949 godište i sve ljude šalju u mirovinu sa 65 godina,a on tek počinje.Nemam ništa protiv Bože ali izgleda on ima protiv mene.

 • Tko li će dobiti izbore? Na jednoj strani Milanović, Jovanović, Ostojić, Frljić, Pusić, Josipović, Čačić, Kosor, a na drugoj Karamarko, Jandroković, Šuker, Kovač, Vaso, Ljubić??? Koji izbor pred narodom? Vidi li narod od ovoga stabla šumu koja mu se nudi kroz treću opciju u UiO, Most-u, i ostalim medijski zabranjenim opcijama?

 • Čović nagrađuje dimnjačare pakšunere i na ulazu i na izlazu. To je ta dosljednost i principijelnost adezenjarske politike, jer je to u interesu hrvatskog naroda.

 • Jadna Nam majka ljubic suker i ostala spadala trcite pred konzulat da zauzmete misto da glasate jebu nas dvadeset godina pa ce sad bit bolje da imamo imalo ponosa bojkotovali bi ove izbore

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.