Ljubić o novom gradonačelniku Banja Luke: On je radikalni nacionalist

Božo Ljubić
Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić rekao je za N1 televiziju kako je dobro što će Mostar konačno imati izbore i dobiti legitimne političke predstavnike. Istaknuo je kako očekuje fer političku utakmicu i pobjedu stranaka HNS-a.

Komentirao je i rezultate lokalnih izbora.

Kao čelnik HNS-a očekujem da stranke HNS-a, koje izlaze u tri zasebne koalicije osvoje dovoljan broj mandata da izaberu gradonačelnika. Ne očekujem da će se išta bitno u odnosu snaga promijeniti, osim da ćemo imati legitimno i legalno vijeće koje će pomagati gradonačelniku u rješavanju nagomilanih problema, rekao je Ljubić.

Na pitanje očekuje li promjene kao u Banjaluci i Mostaru, rekao je: Ne. Ne može se ponoviti ta situacija. U Banjaluci smo imali natjecanje eminentno srpskih stranaka, u Sarajevu eminentno bošnjačkih stranaka bez obzira na predznak.

Dodao je da, kao što su Željka Komšića izabrali pretežno Bošnjaci, tako su i Srbina u općini Centar izabrali pretežno Bošnjaci.

Kazao je kako trenutno nema uvjeta da u Mostaru bude gradonačelnik druge nacionalnosti, ali da u budućnosti vjerojatno može do toga doći.

U Banjaluci tko god da je izabran, on je u konačnici izraz srpske političke volje. Jest iznenađenje za mene jer nisam pratio događaje. Tu se dogodilo da je jednog umjerenog racionalnog gospodina Igora Radojičića zamijenio radikalni nacionalist kojem je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Dogodilo se to da je narušen mit o Dodikovoj nepobjedivosti, ali to je samo slučaj u Banjaluci jer je SNSD na čelu s Dodikom najjača stranka kao pogledamo ukupne rezultate i mislim da će na Općim izborima to dokazati. U Sarajevu je pobijedila četvorka koji su derivati SDA, ideološki nema razlike, a i oni koji nisu kao što je Naša stranka i SDP oni su svaki put nastupali kao bošnjački blok. Razlika u ustavnoj poziciji tri naroda je što Srbi i Bošnjaci na sreću mogu sebi dozvoliti unutarnacionalni pluralizam, a mi Hrvati ne dok ne dođe do promjena Ustava, rekao je Ljubić.

Kazao je da će Hrvati imati legitimitet u Vijeću naroda RS nakon ovih izbora te da su zadovoljni time.

Govoreći o 25. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma na panel diskusiji rekao je kako “čekamo Godota”.

Upotrijebio sam tu metaforu jer politički akteri u BiH, predstavnici sva tri konstitutivna naroda ponašaju se kao da će neko doći izvana i riješiti naš problem. Kada se potpisao Dayton bio sam ministar zdravlja u Sarajevu i podržao sam taj sporazum jer sam znao da svaki dan rata donosi veliki broj mrtvih i ranjenih, ali sam i tada imao dvojbe. BiH je danas disfunkcionalna država. Treba nam poštovanje temeljnih načela Daytona, a to je BiH kao višenacionalna država može biti ustrojena samo na jasnim federalnim načelima, rekao je Ljubić.

Kazao je kako je “osnovna stvar koju moramo uraditi odmah, najkasnije do polovine sljedeće godine jeste izmijeniti Izborni zakon da se hrvatskom narodu omogući legitimno predstavljanje”.

To je sigurno najveći problem BiH, zaključio je.

(www.jabuka.tv)


49 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.