Ljubić: Mostarski aerodrom ne može se osloniti samo na turiste

Situacija s pandemijom koronavirusa i restriktivnim mjerama više je pogodila mostarski nego druge aerodrome u Bosni i Hercegovini, jer je to sezonska zračna luka koja je skoro isključivo bila ovisna od turista koji gravitiraju području Hercegovine, ističe direktor Zračne luke Mostar Ivan Ljubić.

Za razliku od nekih drugih u BiH, dodaje, ovo nije mnogoljudna regija kojoj gravitira veći broj ljudi kako bi imali barem malo zamaha i od domaćih putnika. Potencijalni broj takvih putnika je nedovoljan za avio prijevoznike da se odluče za uspostavu redovnih linija bez subvencioniranja.

Iako se slaže da se ovaj aerodrom ubuduće ne može osloniti samo na turiste, Ljubić kaže kako je prvi korak koji treba poduzeti za oporavak poslovanja mostarske zračne luke oživljavanje dosadašnjeg tržišta, a to je prvotno vjerski i individualni turizam, odnosno charter letovi i redovne linije za dijasporu (Njemačka, Švicarska i Švedska).

Statistika naše zračne luke pokazuje da su najveći broj putnika na mostarskoj zračnoj luci bili upravo hodočasnici u svetište Kraljice mira u Međugorju, kaže Ljubić i dodaje kako su u proteklom periodu intenzivirani razgovori s crkvenim predstavnicima o mogućoj suradnji u organizaciji hodočasničkih dolazaka preko zračne luke Mostar.

Konkretno je u tom smislu dogovoreno otvaranje prema tržištu Poljske, ali i Italije, iz koje dolazi najveći broj hodočasnika u Međugorje. Iz perspektive vjerskog turizma Ljubić kaže da je mostarski aerodrom zainteresiran i za letove iz Španjolske, Irske, Njemačke, Jordana i Libanona.

U suradnji s domaćim i stranim turoperatorima radimo na izradi projekata kojim targetiramo oko 35.000 putnika za narednu sezonu te očekujemo pomoć svih nivoa vlasti za sufinanciranje jednog ili više avio prijevoznika koji bi ovaj posao obavljali temeljem provedenog javnog poziva, natječaja Zračne luke Mostar, kaže direktor mostarskog aerodroma za Fenu.

Ljubić najavljuje i promjene u poslovanju poduzeća, reorganizaciju, investicije u prometnu infrastrukturu, aktivnosti vezane za povećanje neaeronautičkih prihoda i generalno aktivnosti menadžmenta kako bi se poboljšala kvaliteta usluga.

Vezano za skoru izgradnju autoceste koja će prolaziti pored zračne luke razmatramo idejna rješenja za proširenje odnosno produljenje uzletno-sletne staze u duljini od oko 300 metara,studije će pokazati točno koliko, što bi omogućilo i uspostavu cargo prometa, gdje nam pogoduje i teretna željeznička stanica udaljena svega dva kilometra od Zračne luke Mostar. Time bismo povećali opseg usluga koje ćemo moći nuditi našim klijentima odnosno poslovnim partnerima i tvrtkama, kaže Ljubić.

Zračna luka Mostar ima ogroman potencijal kojeg treba iskoristiti za društveni i gospodarski razvitak grada Mostara,  Hercegovine  i cijele BiH. Uz već spomenute korake Ljubić ističe da mostarski aerodrom treba osposobiti da postane alternativa aerodromima u Sarajevu i Tuzli, na koje često zbog vremenskih neprilika (magle i snijega) ne mogu slijetati zrakoplovi.

Mostarsku zračnu luku treba osposobiti i da postane baza za gašenje požara, jer prema postojećim studijama najbolje je pozicionirana zračna luka za avio traktore koji bi mogli uspješno djelovati u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori, pa bi se i za to mogla lakše osigurati sredstva iz međunarodnih financijskih institucija, kaže direktor Zračne luke Mostar.

(www.jabuka.tv)19 komentara

 • Treba sve napore uložiti da aerodrom primi niskotarifne kompanije i da imamo mogućnosti da letimo iz Mostara prema Europskim odredištem,a ne da nas j.bu Dubrovnik,Split i Sarajevo,onako je smiješno po par sati do aerodroma voziti a pred nosom nam jedan,prije će Mile izgleda napraviti još jedan kod Trebinja i pokopati ovaj za sva vremena,pamet u glavu i to riješiti sto prije.

 • Pravo pitanje je zasto avio kompanije izbjegavaju mostarski aerodrom koji je pozicioniran i vise nego odlicno kad je u pitanju blizina autobuskog i zeljeznickog kolodvora,sredista grada,blizina turistickih destinacija u Mostaru,Medjugorju,Ljubuskom itd itd
  Problem je u menadzmentu aerodroma,preskupim taksama i gorivu i nadasve zapustenoj pisti koju jos nesigurnijom cini blizina bespravne gradnje kuca i drugih objekata.

 • Zracna luka Mostar nije tu da slijecu i polijecu avijoni nego da se pere silni novac koji se sliva od grada, Federacije i drzave BiH. Na celu te piramide pranja novca je Covic a ovo su njegovi poslusni igraci koji isto produ u tim igrama jako dobro…. Da ce to nekada zazivjete, nece. Unistit ce i ovu firmu kao i sve ostale u Mostaru i privatizirati sto njima odgovara. Primjer Doko, Zitopromet, Hepok, Aluminij itd. Sve pokradose nasi domoljubi, veliki hrvati…

 • Haha opet Ljubić ko i u Aluminiju..piši propalo dibudus.Jel ovaj zatemeljao igdje.Sad ce zamak oli ti ga dvorac od par miliona Eura ko i kod onoga.Lopine.

 • A zašto odmah čovjeka u startu pokapate i blatite, meni se čini da mu je projekcija baš suvisla i realna.
  Direktore samo hrabro i ustrajno…

 • Covicev ortak u kriminalu bivsi direktor aerodroma Raspudic ima desetke firmi na svoje ime preko kojih se izvlaci i pere novac u korist Covica i ortaka.

 • Zato što ga znam čiji je i kako je došao do ovoga.Taj u zivotu nije zaradio jednu marku nego samo zuji i zivi na racun staroga.E mij narode ,omladino moja biži kud te noge nose.Ovome i ovakvima nema kraja.Točka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.