Ljubić: HRT ignorira teme koje se tiču političkog djelovanja bh. Hrvata

U Hrvatskom se saboru raspravljalo o izvješću tj. poslovanju Hrvatske radio televizije. Saborski zastupnik Božo Ljubić poseban je naglasak u svome izlaganju stavio na činjenicu o tome kako HRT tretira teme koje dolaze iz Bosne i Hercegovine.

HRT je kao javna televizija potreban Republici Hrvatskoj. Svi mi – i Sabor i Vlada i HRT trebamo učiniti sve da HRT odgovori svojim obvezama kao javna televizija na način da predstavi svu kompleksnost i različitost hrvatskoga društva. Pri tome ne treba smetnuti s uma da izvan granica Hrvatske živi jednako brojna izvandomovinska “Hrvatska”. Kada je riječ o programima i financiranju programa i emitiranju, ova činjenica mora biti uvažena i od HRT- a i od svih institucija Hrvatske, kazao je Ljubić dodajući kako je u protekle tri godine urađen značajan napredak u informiranju Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Hrvati u BiH nemaju javni servis

Većina emisija, njihov format i programi na kojima se emitiranju, je namijenjena informiranju Hrvata izvan Republike Hrvatske o onome što se događa u Hrvatskoj. Trebali bi također biti informirani o tome što se događa izvan Hrvatske, govori Ljubić dodajući kako je Hrvatima u BiH posebno potreban HRT.

Hrvati u BiH, za razliku od druga dva konstitutivan naroda, nemaju svoj javni servis.

Srbi imaju RTRS u Banjoj Luci, Bošnjaci imaju Federalnu televiziju, a više-manje imaju i BHRT koji je zamišljen kao državni i javni servis. Hrvati stoga uglavnom gledaju HRT čak i onda kada ih ignorira, kazao je Ljubić.

Naveo je kako se ignoriraju teme, posebice one o političkom djelovanju Hrvata u BiH. Čak su i dopisništva otvorena u Sarajevu i Mostaru jedna vrsta alibi projekta.

U iznajmljenom prostoru u Sarajevu sjede dva čovjeka bez kamere i kamermana pa i nije čudno da iz Sarajeva, gdje su sve relevantne institucije, ne dolaze nikakve informacije. O materijalnoj opremljenosti ekipe u Mostaru govori i nepostojanje studija sličnog onom u npr. Splitu ili Šibeniku, naglašava saborski zastupnik Božo Ljubić.

Emisija “Pogled preko granice” u apsurdno kasnom terminu

Kada je u pitanju emisija “Pogled preko granice” tu je situacija poprilično apsurdna.

Uredništvo, novinari i sugovornici ulože veliki napor da bi obradili teme. Onda se ta emisija emitira na HRT 4 u 23.40. Tko to može gledati u terminu dvadeset minuta prije ponoći, zapitao se Ljubić dodajući kako se ista emisija reprizira za tjedan dana u popodnevnim satima na HRT1 kada većina obrađenih tema uopće više nije aktualna.

Kada je u pitanju izvještavanje Hrvatskoga sabora ovdje je prije više od godine bila rasprava o Deklaraciji o položaju hrvatskoga naroda u BiH. Na HRT to nije bilo dostojno ni za temu dana, ni za Otvoreno, a da ne kažem da se nitko nije udostojio od novinara upitati o čemu mi to ovdje raspravljamo, naglasio je saborski zastupnik Ljubić dajući nekoliko primjera o nemaru HRT prema Hrvatima izvan Hrvatske.

Spomenut ću sjednicu Savjeta Vlade za Hrvate izvan Hrvatske održane prošle godine u Varaždinu. Tada je moj kolega Željko Raguž dobronamjerno iznio prijedloge. Predstavnik HRT tada je rekao: “Nismo mi ovdje da ispunjavamo želje slušatelja!” Nismo mi ovdje slušatelji, zaključio je Ljubić u svom izlaganju.

U kontekstu onoga što sam govorio, tj. činjenice da Hrvati u BiH nemaju svoj javni servis, potičem ravnatelja na uspostavljanje suradnje s RTV Herceg Bosne koju su uspostavile općine i gradovi u BiH s hrvatskom većinom.

(www.jabuka.tv)


22 komentara

 • Tko je ovaj pilot inzinjer prometa lijecnik taksista marksista.sto je on moze li mu netko reci da je dosadan sa svojom brigom za nas

 • Digli se opet jugoslavencine protiv svega sto je pozitivno za Hrvate. Propala vam je jugoslavija, propasce i ova tvorevina. Gdje cete onda bez drzave, sa nepostojecom putovnicom. Zamislite se malo. Jos pljujte po katolickoj crkvi, jos pljujte po socijalnoj radnici koja je spasila dijete od onih nastranih tipova, pljujte po simbolima Hrvata, pljujte po Hodu za zivot, pljujte po domovinskom ratu, pljujte po Tomsonu. Jedino za takve zugatore koji pljuju po svemu mogu reci da jao majka mogu moliti. Toliko se zloga skupilo u vama. Mozda su to oni koji su za unitarnu drzavu koji ne vole ni slovo H, nadam se da niste pripadnici mog naroda.

 • STA NJI BRIGA ZA NAS?? GLEDAM OD PODNE DO ZADNJEG „ DNEVNIKA“, MA NECE NI VREMENSKU PROGNOZU DA PROCITAJU! DA ZNAM KAKVO CE VRIME BIT ZA NPR BOZIC!

 • Lopov i zlocinac vam je bio Tito, niste imali ni Ficu, koliko vidim niste se zbog njega iseli, bojim se da morate naci neko drugo objasnjenje, laz vam je prozirna. Uvijek smo mi imali jugosllovencina koji bi sve dali za tu krepotinu pa i da nam pobiju stotine tisuca ljudi ali po tom uredenju niste pljuvali. Pljujete samo po nasima koji se pokusavaju boriti. Necete ih zaustaviti sigurno jer je vecina naroda za Herceg Bosnu.

 • Jadni ti smo mi Hrvati da smo dopustili da nas ovakvi predstavljaju i brane.Rugobo od čovjeka,klempo klempavi skini se već jedanput sa k**ca i poklopi se tim klempavim ušima da se nečuješ.Tvoj intelektualni domet je od Uzarića do Šarampova,ja neznam kako si ti uopće uspio završiti fakultet,ti si glup i retardiran.

  • Jesi li ti bolji od njega? Što je glupo kazao u svojoj izjavi? Zašto ste vi Uzarićani kivni na Božu? Ako imate nekoga boljeg, dajte ga isturite da nas sve zastupa. Sigurno imate, ta stalno se hvalite svojim fakultetlijama, doktorima, inženjerima, magistrima, folozofima, fratrima i još svačim. Dajte nekoga, a da Božu potjeramo?! Ja sam neutralan, svejedno mi je, on ili neki drugi.

 • nastranu Ljubic nebi komentirao,radije o nasim sunarodnjacima Hrvatima u Domovini koji ruku na srce boli neka stvar za nama,jeste li vidili neku reakciju kad se ponovo izabrao Komsic? negdje u nekim novinama naslov Sokantno sta ponovno Hrvatima rade u BiH?
  nema toga jer ih ne zanimamo jer smo za njih siromasna BiH koja uvijek canca neke pare iz Hr. zahvala za suradnju u ratu je putovnica i to vam je to..kome je svatio na vrijeme blago njemu,
  previse mi idealiziramo Hrvatsku treba im vratit Srbe u Krajinu i Slavoniju pa da vide sta smo mi za Hr.

  • Valaaa bas kad ne znaju cijeniti koliko se za njih borilo .Mizda ih uskoro ponovo pritisnu nek se onda izbore sami .Cast izuzecima koji nas cijene i postuju nase zrtve.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.