Ljubić: Herceg-Bosna treba biti putokaz za rješavanje krize u BiH – Jabuka.tv

Ljubić: Herceg-Bosna treba biti putokaz za rješavanje krize u BiH

Božo Ljubić
Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić ocijenio je  kako je Hrvatska republika Herceg-Bosna (HR HB) odlučujuće doprinijela obrani Hrvata i Bosne i Hercegovine, te bi sva buduća rješenja u ovoj zemlji o jednakopravnosti naroda treba tražiti na njezinu tragu.

Dodao je da je HR HB putokaz kojim se treba voditi pri rješavanju bosanskohercegovačke ustavne i institucionalne krize.

Svečanom akademijom i polaganjem vijenaca, te paljenjem svijeća u srijedu navečer u Mostaru je obilježana 26. obljetnica od održavanja utemeljiteljske sjednice Hrvatske republike Herceg-Bosne koja je proglašena kao dio tadašnjeg mirovnog prijedloga Owen-Stoltenberg o zaustavljanju rata i ustroju BiH kao unije triju republika.

Ljubić, koji je bio jedan od dužnosnika Herceg-Bosne, a danas je jedan od vodećih ljudi HNS-a BiH, smatra kako je obljetnica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne jedna od najvažnijih koju obilježava hrvatski narod u modernoj Bosni i Hercegovini.

Isto tako, ta obljetnica je jako važna i za samu Bosnu i Hercegovinu, jer je HR HB, a prije toga Hrvatska zajednica Herceg-Bosna odlučujuće doprinijela obrani Bosne i Hercegovine u vrijeme kada su je jedni napadali, a drugi nisu znali bi li je i kako je branili, rekao je Ljubić u izjavi za medije.

Po njemu je Herceg-Bosna ‘zalog, simbol i temelj hrvatske konstitutivnosti’ u Bosni i Hercegovini.

Upitan je li bila greška integrirati je u Federaciju BiH zbog čega su Hrvati u BiH danas politički i stvarno nejednakopravni, Ljubić je ocijenio kako na njezinu tragu treba tražiti održiva rješenja u kojoj bi sva tri naroda bila zadovoljna.

HR HB je putokaz u kojem smjeru bismo trebali tražiti rješenje za bosanskohercegovačku ustavnu i institucionalnu krizu, dodao je Ljubić.

Pri tome je rekao kako je Herceg-Bosna uključena kao ravnopravan administrativni aranžman u Federaciju BiH zajedno s bošnjačkom Republikom BiH.

Hrvatska zajednice Herceg-Bosna utemeljena je 18. studenog 1991. godine, na dan pada Vukovara, kako bi se Hrvati u BiH obranili od nastupajuće agresije.

Hrvatska republika Herceg-Bosna utemeljena je kao hrvatski entitet na današnji dan 28. kolovoza 1993. godine na utemeljiteljskoj sjednici u Grudama kao dio mirovnoga plana Owen-Stoltenberg kojega je tada predložila međunarodna zajednica o ustroju Bosne i Hercegovine kao unije triju republika.

(Hina/FOTO: Arhiva Jabuka.tv)


13 komentara

  • Ovo je najveci izrod sto ga je hrvatska pi…ck..a isp…sala…..
   Obaj klempo je zlo zlo zla ovo treba na preodgoj negdje poslati i svaki dan ga na rondou javno bicevat kao opomenu za drue. Bicevanje Covic da izvodi kad se umori neka zamjene mjesta. Sta subta dva smra…da nama zla nanjeli ajmeeeeeee.. radje jedan narod cjeli izbrisat iz jedne drzave vec fotelju izgubit.

 • Koji je ovo retard imali ikakva ustanova da ga odvede ovog lažova kleptomana na liječenje da ga negledam dan mi pokvari

 • HB je put lopovluku,novci sa šlepera,koji su stari udbašu dijelili između sebe.Jako dobro se zna ko se okoristio tim novcem….nema u tome blagoslova,pa tako ni u HB.

 • herceg.bosna.zasnovanaje.na nacjonalizmu.I netripeijivosti.prema.bosnjacima.tojesve.zapoceto u karadordevu.tudman milisevic kasupoceli prekrajat.granite bosne.I hercegovine.namaje bosnjacima tajenama.politika.vrlodobro poznata.izgodine. trideset.osme I. devete

 • HB nije zasnovana na nacionalizmu,ni na domoljublju,nego lopovluku….savršenstvo za ratne profitere,lopove i njihove pokrovitelje stare udbaše.

 • anonimno.HB.progonilaje.bosnjake savoie vise vjekovnih ognjista.osnivalisu konc konc.logore bijosam utom logoru svesam vidijo.stase radilo tonecu.nikad zaboravit. to.maltretiranje prebijanje.kablovima.drzalicama iznurivanje glad zedi.mi bosnjaci.necemoto.nikad.zaboravit stasunam.komsije.radlet. nikadim visenecevo.vjerovat

  • A vi ste zarobljenike u pamuk uvijali rahat lokunom ih hranili. Idi lovi rake govnare smradu jedan nije te stid da se javljas. Klosaru jedan zasto ne pises sta danas radite hrvatima danas u miru a ne u ratu. Da vam hrvata nije bilo bilo bi srebrenica na pretek. Sve smo izbjeglice primili naoruzali i onda ste se protiv nas okrenuli. Samo zato niti ste kad imali srece niti cete je imati.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.