Ljubić: BiH samo korjenita reforma Ustava može učiniti funkcionalnom

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić izjavio je u petak u Mostaru kako samo korjenita reforma Ustava Bosnu i Hercegovinu može učiniti funkcionalnom i samoodrživom državom.

Ta reforma u sebi bi morala uključivati i teritorijalno-administrativnu reorganizaciju zemlje, a koliko će federalnih jedinica u toj državi biti trenutno nije važno, ali je bitno da ta teritorijalno-administrativna organizacija bude simetrična u odnosu na njena tri konstitutivna naroda, kazao je Ljubić.

Istaknuo je kako Hrvati kao samosvjestan narod nikad ne bi pristali na tercijarnu poziciju, pa prema tome nikad nisu ni govorili o trećem entitetu.

Ovo što mi sada živimo je jedan ustavni improvizorij koji je predviđen da se nakon Daytona vrlo brzo promijeni, no to nažalost nije učinjeno i danas imamo posljedice koje se, između ostaloga, ogledaju i u zastoju formiranja vlasti, ali i mnogim drugim problemima s kojima se suočavamo, kazao je Ljubić.

Prva stvar koju treba postići da se otkoče ti procesi, po Ljubićevim riječima, je bazični koncensus oko budućnosti BiH.

Bosna i Hercegovina mora pokazati svijetu i onim asocijacijama kojima stremimo, kao što je Europska unija, da poštujemo svoje institucije, odnosno pravnu državu.

Prva stvar na kojoj ćemo mi inzistirati je izmjena Izbornog zakona, kazao je Ljubić.

Na konferenciji za medije koja je održana nakon prve konstituirajuće sjednice Glavnog vijeća u novom sazivu, predsjednik Ljubić kazao je kako se osim konstituiranja, usvajanja poslovnika i izbora Bariše Čolaka na mjesto zamjenika predsjednika Glavnog vijeća danas razgovaralo i o smjernicama za izradu plana rada Vijeća, kao i da je zastoj u formiranju izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini bio uzrok pauze u radu Glavnog vijeća HNS-a.

Naša strategija je da u Glavnom vijeću kao i dosad djeluju osobe s dovoljnom dozom relevantnosti kako bi to Vijeće moglo djelovati na način definiran politikom HNS-a, kazao je Ljubić.

Naveo je kako je za Hrvate u Bosni i Hercegovini važno to što imaju HNS kao stožernu hrvatsku politiku.

HNS je stožerna hrvatska politika, a Glavno vijeće je izvršno-politički organ HNS-a i na taj način će i djelovati. Trebamo definirati strateška stajališta sektora i subsektora koji će onda preko članova HNS-a biti implementirani u institucijama izvršne vlasti, kazao je Ljubić.

Kada se formira izvršna vlast na razini Vijeća ministara i Vlade Federacije, Ljubić navodi kako postoji mogućnost promjene sastava Glavnog vijeća.

S obzirom na to da smo dio te stožerne hrvatske politike u BiH, u našem djelovanju neće biti nikakvih tabua oko toga o čemu smijemo i možemo raspravljati.

Jedini aksiom kojega se mi držimo je cjelovitost Bosne i Hercegovine, a sve ostalo je podložno raspravi, istaknuo je Ljubić.

Dodao je i kako je siguran da se pozicija Glavnog vijeća i općenito Hrvatskog narodnog sabora u znatnoj mjeri institucionalizirala.

Mislim da ćemo u tom smislu ići korak dalje i da će djelovanje HNS-a postati vidljivije čak i na međunarodnom planu, kazao je Ljubić.

(www.jabuka.tv)


25 komentara

  • Aje čiča vala se makni više. Cijeli život ne znam ko si, čiji si, ali dok se ne daš dobro ti je. Vjerovatno si namiren i osiguran, polako u penziju i čuvaj unučad. Ili treba i za njih zaradit?

  • Boze prvo treba natjerati iz HNS – ra tebe i slicne tebi, koji samo gledaju svoj interes i okrecu se po potrebi kako vitar puse. Znaci korijenite promjene u hrvatskom rukovodstvu koje nas je i dovelo u ovaj podcinjeni polozaj. Koliko su nam bosnjaci stete nanjeli i srbi u ratu i miru toliko ste vi korumpirana mafijo. Pa ti i takvi ste u vlasti od devedesetih i vama vazda dobro a za nas hrv. narod vazda se brinete… Boze ti i tvoj brat Mariofil ste primjer korumpiranih hrvata, politicara koji se citav zivot okrecete kako vitar puse. Vama vazda dobro i zapasali ste stanove, funkcije od Sarajeva, Mostara do Zagreba. Dicu ste udomili i smijestili isto i vi se brinete za nas. Srami se Boze… Kad si bio lijecnik i radio taj posao nisi bio covik a tko politicar jos gori deset pita… Lijecnicki poziv zamjenio politikom, valjda unosnije, lakse operrirati proracun Federacije, drzave BiH i RH- ke nego pacijente…Kad god je bio degradiran u politici pokusao je rasturiti stranku i podjeliti i ovako podjeljen hrvatski korpus narod.

  • Boze je jedan primjer covika koji se bavi politikom tadi sebe i svog interesa. Koliko je samo stranaka, struja promjenio radi koristi. On nam sada drzi predavanje. Sramoto matora odi u penziju koju nisi zaradio. Ne spasavaj nas vise,, nestadosmo,,… zbog tebe i takvih domoljuba…

  • Ne vazi on je endemska vrsta, zasticena to bjeloglavi supovi… Rijetkost je ovo imati u svom narodu. Tako da smo mi privilegirani u generacijama ispred i iza nas. Na ovom daru,, covjeku,, koji se bori tako zdusno za svoj narod…

  • ovo je primjer kakav ne treba biti i ne smije biti čovjek oni sami ne znaju tko su što su igdje su ili muški ili ženske

  • Kakav moraš bit debelokožac,pokvarenjak,egoist,narcis i na kraju spoj svega toga tj.nitkov pa non- stop bavuljat i nadosirat.Pa j.ti mater jeli te imalo sram i možeš li u tu svoju bolesnu klepastu glavu utuvit da ima s druge strane i pametnijih i obrazovanijih ljudi od tebe i da s gađenjem gledaju na tebe kao na osobu i na tvoj (ne)rad.Pa ti zaista graničiš s bezobzirnim i bezobraznim luđakom.Da imaš ikoga normalnog u obitelji rekli bi ti da se makneš u stranu i da ideš igrat domina u kakav dom umirovljenika.Jeli ti misliš da meni i mojoj visokoobrazovanoj djeci možeš prodavat te otrcane floskule? Sjaši ko Boga te molimo jer ti i takvi olinjali likovi odvedoste sve u tri p.m. radi svog pohlepnog i sitničavog interesa.Išš.

  • Pravi “teletubis”,klempave uši,zamišljen pogled….Da ima morala,ne bi više brljavio po medijima,nego se poklopio klempavim ušima i zašutio za sva vremena.Jado jadni…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.