Ljetni jorgovan: Sadnja, uzgoj i održavanje

Ljetni jorgovan biljka je koju sve češće možemo vidjeti u vrtovima i na terasama. Njegov uzgoj nije zahtjevan, važno je samo poštovati neka osnovna pravila.

Ljetni jorgovan cvijet je koji postaje sve popularniji i na našem području, a mi vam donosimo savjete kako uspješno uzgojiti i održavati biljku jorgovana.

Ljetni jorgovan (Buddleja davidii) grmolika je biljka iz porodice strupnikovica  (Scrophulariaceae). Naziva se ljetni jorgovan jer cvate od ljeti, za razliku od klasičnih jorgovana koji cvjetaju u rano proljeće.

Izgled i karakteristike

Što se tiče izgleda ljetnog jorgovana, dolazi u raznim bojama poput bijele, plave, ružičaste, ljubičaste, žute te narančaste. Svaka od ovih boja ljetnom jorgovanu daje jedinstven i atraktivan izgled pa ne čudi što ga sve češće možemo naći u vrtovima, piše Rtl.hr.

Ovaj poluzimzeleni ukrasni grm može narasti do tri metra, a karakterističan je po sivozelenim listovima i velikim, mirisnim cvjetovima. Zbog slatkih cvjetova privlači leptire zbog čega ga često nazivaju i Leptirovim cvijetom. Razlikujemo mnogo različitih sorti ljetnog jorgovana, a one se prvenstveno razlikuju po boji cvjetova, listovima te rastu.

Sadnja i zalijevanje jorgovana

Uzgoj ljetnog jorgovana nije zahtjevan, a najčešće se sadi na gredice, uz vrtne staze ili pak na krovni vrt. Tlo bi trebalo biti dobro drenirano i bogato mineralima koji su neizostavni za rast i razvoj mladica. Ova biljka također je poznata po tome što odlično podnosi sušu i nedostatak padalina pa ne morate brinuti ako je ponekad zaboravite zaliti. U ljetnim mjesecima biljku slobodno osvježite prskanjem.

Ljetni jorgovan voli sunčane i polusjenovite položaje, ali će ipak najbolje cvjetati na izravnom svjetlu. Za bujniju cvatnju obavezna je djelomična rezidba, a najbolje ju je obaviti između studenog i ožujka.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.