Ljepota livanjskih konja: Život u divljini na sve ih je naučio

Divlji konji među najvećim su atrakcijama u livanjskome kraju. Podno planine Cincar, na visoravni Krug iznad Livna, u prirodi nesputano živi oko 800 konja.

Život u divljini na sve ih je naučio. Dnevno prelaze desetke kilometara u potrazi za hranom i vodom. U nomadski život na planinskoj visoravni Kruge “gurnula” ih je mehanizacija. Nema dana da Ante Ivković onako za svoju dušu ne posjeti ove ljepotane.

Skoro svaki dan, jer ja sam na istočnoj strani od Borove glave to mi je selo. Tamo mi je vidikovac, imam dalekozor i tako ih pratim. Ne bih rekao da su divlji, to su slobodni konji, slobodni livanjski konji. Koja milina. Inteligentna je to životinja, prepozna ljude, vide tko im je prijatelj a tko ne, kaže Ante, piše HRT.hr.

Ljepota livanjskih konja fotografa Marina Mamuzu nakon studija u Zagrebu vratila je u rodni grad. Prepoznaje turistički potencijal. Kaže kako puno ljudi počelo javaljati kako bi posjetili Livno. Pomoglo je tome i to što Mate Rimac tamo osniva poduzetnički inkubatar. Ove godine, kaže Mamuza, doveli su 300.

Malo tko može ostati ravnodušan na ovakve prizore. Malo tko ne poželi bar na trenutak biti dio njihova i divljeg i pitomog svijeta.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.