Livno: Pokrenut upravni spor u vezi gradnje džamije Ćurčinica

Općina Livno je pred Županijskim sudom u Sarajevu pokrenula upravni spor u vezi osporavanja gradnje džamije Ćurčinica po projektu koji je izdalo Ministarstvo prostornog uređenja Federacije BiH, navodi se u priopćenju načelnika te općine Luke Čelana.

U priopćenju se navodi kako novi projekt džamije nije u skladu s urbanističkim planom ove općine te da je pokretanje upravnog spora jedina mogućnost da se zaustavi gradnja objekta po novom izvedbenom projektu, a protiv kojeg su stali vijećnici Općinskog vijeća Livno donesenom odlukom, kao i udruge proizišle iz Domovinskog rata organiziranjem peticije.

Također, Čelan navodi da su tražili od Federalne uprave za inspekcije da izađe na mjesto gradnje te da, u skladu s odlukom Općinskog vijeća, obustave gradnju dok se upravni spor ne riješi, ali je upit prema federalnoj instituciji ostao samo na zahtjevu.

Za gradnju sakralnih objekata u izmijenjenom obliku nadležno je federalno Ministarstvo prostornog uređenja, a načelnik Čelan problem vidi u tome što je džamija Ćurčinica 1997.godine proglašena nacionalnim spomenikom kulture, odlukom Komisije za proglašenje nacionalnih spomenika BiH, te da je ovim aktom džamija izuzeta iz nadležnosti općine.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.