Livanjski sir se vraća u Europsku uniju

Ured Europske unije (EU) za hranu i veterinarstvo (FVO) obavijestio je 19. lipnja Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine da se svi postupci koje je BiH predložila u Akcijskom planu za kontrolu proizvodnje i prerade mlijeka i mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u EU, smatraju zadovoljavajućim u odnosu na sve preporuke FVO-a.

Povijesni dan za mljekarski sektor u BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je da je Bosni i Hercegovini odobreno da bude na listi zemalja kvalificiranih za izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda.

“Ovo je jedna od dobrih vijesti za BiH, jedna od najboljih kada je u pitanju mljekarski sektor i rekao bih čitav poljoprivredni sektor BiH”, ocijenio je ministar Šarović na pres-konferenciji.

Europska komisija pohvaljuje BiH zbog utvrđivanja i usvajanja Akcijskog plana i očekuje da državne i entitetske administracije u potpunosti i na koordiniran način, bez odlaganja, provedu sve aspekte Akcijskog plana na području cijele BiH.

Kemal Hrnjić je u ime Grupacije mljekarske industrije BiH ocijenio da je ovo “Povijesni dan za mljekarski sektor u BiH”.

Revizija FVO-a koja treba verificirati punu implementaciju Akcijskog plana, zakazana je za 2016. godinu.

BiH je već uključena na popis zemalja koje ispunjavaju uvjete za izvoz toplinski obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, ali prije nego što izvoz može početi, BiH će morati dostaviti Europskoj komisiji popis proizvodnih pogona koji su ocijenjeni kao usklađeni i predloženi za izvoz u EU.

Nakon što Evropska komisija odobri ovaj popis, BiH može početi izvoziti u EU mlijeko i mliječne proizvode iz tih pogona.

Mljekare koje će moći izvoziti u EU su Mljekara Livno, sarajevska mljekara Milkos, Meggle i Mlijekoprodukt.

(www.jabuka.tv)