Litra goriva u BiH trebala bi biti oko 1 KM

Prije samo godinu dana cijena barela nafte iznosila je 107 dolara, dok ovih dana na europskom tržištu stoji nešto više od 43 dolara, a na američkom je ispod 39. Tako se cijena spustila na najnižu razinu još od 2009. godine, što znači da je u samo u godinu dana pala čak 60%! Idemo li logikom vlasnika vozila, cijena goriva bi se trebala kretati oko jedne marke, piše Večernji list.

Naime, u to vrijeme kada se barel prodavao za više od sto dolara, gorivo se točilo za 2,45 KM. Danas je barel jeftiniji za 60 posto, a cijena goriva pala je u prosjeku za svega nekoliko posto, što izaziva nezadovoljstvo cjelokupnog javnog mnijenja. Postavlja se pitanje zašto cijene goriva padaju sporije od cijene nafte?

Veliki udio u maloprodajnoj cijeni goriva čine davanja državi. Zbog toga se cijena goriva ne kreće jednako kao i cijena sirove nafte jer onaj dio u cijeni koji pripada državi, ostaje relativno nepromijenjen, piše Večernji list.

Na maloprodajnu cijenu goriva utječe i činjenica da se glavnina nafte koja se troši u regiji nabavlja na tzv. mediteranskom naftnom tržištu. Trebaju se uračunati i troškovi rafiniranja, transporta, tečaja dolara u odnosu na euro, odnosno marku, te mnogi drugi parametri.

(www.jabuka.tv)

17 komentara

  • naftna mafija,braća lučić..zamisli,niskoprofilne seljačine tamo iz neke ljubuške vukojebine uz udbašku podršku drmaju cijenama nafte u ovoj napaćenoj državi..skupit i pobit

  • Napraviti apel prema državi i tražiti da utječu na sniženje, jeftinije je gorivo bilo prije par mjeseci kad je počeo pad, a barel je sada jeftiniji nego tada, nema logike … na 1,5 km sniziti i to je to

  • ustani tito j.m.svoju i ponij ovu bagru.Sad se čeka da opet poskupi pola dolara po barelu pa da imaju.alibi.Treba ih od prvog do zadnjeg u zatvor.Di je sad onaj blavorTirak.nekakav kvazi inspektor,di je sipa.Svi se prave da je ovo uredu.A kako će dirat kad su uvezani od Nikšića,Čovića,Dodika.Tito udri ih odozdo iz podzemlja ako i ti nisi snjima u talu.

  • Ovu informaciju sam dao u obliku komentara prije nekoliko mjeseci. Gorivo u USA je ispod 1KM po litru i nema nikakva razloga da kod nas bude još jeftinije, ali to ne odgovara političkim strankama koje vode ovu tzv. državu. Neka narod izabere normalne ljude imati će i normalne cijene. Ovako imaju “plitičare visokoga kova” pa sukladno tome imaju i primjereno visoke cijene. Ipak nema zamjerke jer ovaj narod tako hoće. On hoće visoke cijene, narod hoće HDZ(kradeze), narod hoće druga Gagu, narod hoće ovaj standard, narodu se hoće i može. Pa kada je tako onda je ovaj narod to i zaslužio i neka mu je.

  • da bude barel 1 dolar u nas bi na pumpama opet cjena bila ista.zamislite da naši vlasnici pumpa imaju svoju naftu kakva bi tek onda cjena bila nedaj bože.

  • pa di su sad te nove stranke ili oporba ako je u nas ima ili kako se već zovu što ne vrše pritisak što ne pokažu neko zanimanje da urade nešto u korist naroda pa ćemo glasat za nje već oni se samo pojave na izborim i očekuju glasove e ne može to tako pogledajte u hrvatskoj oporbu kako se bori tako bi i u nas trebali,sad se pokažite

  • sad kad se digne barel na 70,,onda ce dignut cjenu,,majke ti u kojoj mi drzavi zivimo,,,,,l…o…p….o….v….i…………p…o…l…i….t…..i…..c…..a…..r…..i,,,,,,svi u njemacku

  • Lopovi i to s dna kace…triba ih bojkotirat…sto manje se voziti, koristiti javni prijevoz bicikla, da djubrad neskolovana vidi da povecanje cijena smanjuje javnu potrosnju a time i profit drzave…sve to triba pucom skinit a vlasti a nacionalnu retoriku i nac.stranke zabranit pod hitno jer svo zlo pocima od njih (a najvise mi na k.u.r a.c idu ove bosancine i njihov bosanski patriotizam).

Komentiraj: