Lista najizvođenijih pjesama u Hrvatskoj

Nakon obrade prošlogodišnjih podataka HDS ZAMP je sastavio ljestvice sa skladbama koje su se najviše izvodile u 2011. godini i dobio zanimljive rezultate: hrvatski autori koji pišu o ljubavi najbolje su pogodili ukus publike.

Tako je ljestvica top 10 najizvođenijih skladbi prošle godine pokazala da je domaći hit koji se najviše vrtio po radijskim i televizijskim postajama u 2011. skladba Moje oči pune ljubavi, autorsko djelo Ante Gele i Nine Badrić koja ju i izvodi.

[youtube id=”6hnkTPqnnUE” width=”600″ height=”350″]

Sljedeća pjesma na popisu također je ljubavnog karaktera – Dogodila se ljubav Lee Dekleve, a koju autorica izvodi u suradnji s TBF-om. Slijedi ih nešto mračnija Ezoterija Mile Kekina i Zorana Subošića, a koju izvodi Hladno pivo. I u 2011. godini na ovoj ljestvici četvrto mjesto zauzela je Iznad oblaka autorska pjesma grupe Nola. Pjesma Stotinama godina Ante Pecotića u izvedbi Jacquesa Houdeka zauzela je peto mjesto, a šesto je pripalo uvijek romantičnom Gibonniju i njegovoj Čemu se nadaš srce moje. Sedmo mjesto na top djelima 2011. pripalo je skladbi Zora bila Pere Kozomare i Sanje Tafre, a koju izvodi Tomislav Bralić i klapa Intrade, Toni Cetinski i skladba Kad žena zavoli koju autorski potpisuje već dokazano uspješan autorski dvojac Miro Buljan i Nenad Ninčević drže osmo mjesto. Ljestvicu zatvaraju rock skladba Tremolo grupe Vatra na devetom mjestu i Via ljubav Borisa Novkovića na desetom.

[youtube id=”NT9SJnanRyM” width=”600″ height=”350″]

I ljestvica najslušanijih inozemnih djela pokazuje slične teme. Na prva dva mjesta nalaze se skladbe Rolling in the Deep i Set Fire to the Rain popularne autorice i glazbenice Adele koja je prvospomenuto djelo stvorila u suradnji s poznatim britanskim producentom i glazbenikom Paulom Richardom Epworthom, a drugo u suradnji s Fraserom Lancom Thorney Smithom. Treće i četvrto mjesto zauzimaju djela koja uz ostale autore autorski supotpisuje i izvodi Bruno Mars: Grenade i The Lazy Song, a peto mjesto pripalo je skladbi Price tag koju izvode te uz poznatog američkog autora Kellya Clauda autorski supotpisuju Jessi J i B.o.B.

[youtube id=”_sVrOJWl750″ width=”600″ height=”350″]

U top deset autora čiji su se repertoari najviše koristili, prema obrađenim podacima abecednim redom ulaze Ante Pecotić, Arsen Dedić, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić – Hus, Jasenko Houra, Miro Buljan, Nenad Ninčević, Neno Belan, Tonči Huljić te Zlatan Stipišić – Gibonni. Kad je riječ o inozemnim  djelima i repertoarima najčešće su korišteni oni iz kataloga poznatih izdavačkih kuća EMI, Warner Chappel, BMG, Universal i Universal Music Publishing Europe.

Kad se nakon obrade podataka 2012. podvuče crta sasvim sigurno ćemo vidjeti jesu li i u 2012. ovi i drugi autori uspjeh ponovno tražili u sporijim i nježnijim pjesmama ili su se okrenuli veselim i žestokim ritmovima s kakvima je započelo ovo vruće ljeto. S obzirom na hitove koji su lansirani u posljednjim mjesecima 2011. godine, a od kojih su neki i značajnije emitirani u 2012., kao i hitovima iz 2012., borba će biti zanimljiva.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.