Lijekovi za bolove od sada će se u bh. ljekarnama moći kupiti samo uz recept

Problem s glavoboljom, zuboboljom, kostoboljom ili, primjerice, menstrualne tegobe uzimamo zdravo za gotovo, popijemo neku od dostupnih tableta koju smo u ljekarni kupili bez recepta i čekamo da bol prođe, piše Večernji list BiH. No, što se više tableta uzima, prag tolerancije je sve manji, organizam traži sve veće doze i samim time stvara se ovisnost. Rapten K, analgin 500 mg, ibrufen 400 mg, rapten duo i kloramfenikol samo su neki od lijekova na kojima je naznačeno kako se izdaju uz liječnički recept, a ipak su se mogli kupiti bez recepta u ljekarnama.

Lijekovi samo na recept

U Republici Srpskoj su, kako doznaju Nezavisne, toj pojavi odlučili stati na kraj. Kontrole će uskoro biti rigoroznije, a zdravstvena inspekcija ima cilj u potpunosti iskorijeniti pojavu nepravilnog propisivanja i izdavanja lijekova. Zbog toga su i poslali dopis domovima zdravlja u RS-u, Komori doktora medicine, Farmaceutskoj komori, kao i Komori doktora stomatologije kako je došlo do izmjena pravilnika o uvjetima propisivanja i izdavanja lijeka.

“Ovim pravilnikom definirani su uvjeti propisivanja i izdavanja lijekova na recept. Dio pravilnika odnosi se na obveze liječnika, a dio na obveze magistara farmacije. Lijekove u čijoj je uputi navedeno da se izdaju na liječnički recept može izdati samo magistar farmacije u ljekarni na osnovi recepta doktora medicine ili doktora stomatologije. Inspektori provjeravaju, između ostalog, i poštuje li se režim izdavanja lijekova na recept “, kazali su iz Inspektorata RS-a i naveli da će, u svakom slučaju, kada utvrde da recept nije odgovarajući, izricati novčanu kaznu doktoru koji ga je propisao odnosno magistru farmacije koji je lijek izdao.

U slučaju da bez recepta izda lijek koji je na režimu izdavanja na recept, Zakonom o ljekarničkoj djelatnosti propisana je kazna u iznosu od 3000 do 15.000 za pravnu osobu, 1000 do 3000 za odgovornu osobu i za magistra farmacije u iznosu od 500 do 1500 KM. Također, kako su naveli iz Inspektorata RS-a, u ovom slučaju magistru farmacije prijeti i mjera oduzimanja licencije za obavljanje djelatnosti. Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu kako je na svakom lijeku jasno propisan način izdavanja te da su ljekarne bile dužne pridržavati se toga.

Uvođenje reda

Iz ljekarni potvrđuju kako nije tajna da su neke lijekove koji se svakodnevno kupuju, poput ibrufena, raptena duo ili analgina, izdavali bez recepta jer u tome nisu vidjeli nikakvu opasnost za zdravlje, dok su ostale izdavali isključivo na recept. Ranije su se u BiH i antibiotici i lijekovi za smirenje mogli kupiti bez recepta, međutim, toj pojavi se stalo na kraj.

(www.jabuka.tv) 


5 komentara

  • Ma nemojte jeste pametni.Onakve guzve u cekaonicama da se uzme recept pa cete sad i za andol i paracetamol trazit recept.Ma jeste mi pametni.Svaka cast zamislite tek onda guzve.Pa to je stvarno bezobrazluk.

  • koja đubrad šta bi trebali visit kod doktora non stop koje budale vode ovu državu ja pijem brufen kad me uvate leđa jednom u misec dana po 2-3 tablete šta bi ja treba visit i tražit doktora radi gluposti-najbolje te ljekove povucite sa tržišta -a ja sam za travu ona liči sve vrste glavobolje

  • Za anonimno i ja se slazem sa vama.Udri po travi.Da se lijekovi ne placaju pa ajoode gurali bi se.A ic po recepte pa ih placat tuga golema.Jebite se vi svi sto ovo predlazete.Govna obicna.

  • To nigdje u svijetu naravno civiliziranom nema nego kod nas da se tablete protiv bolova mogu kupiti bez recepta u svako vrijeme u ljekarni.To treba!Kod nas je sistem bljuvotina zasto doktor ne pravi termine pa da pacijent zna sutra u 10 primjera radi imam termin i idem znajuci da nema cekanja satima,vec nakon par minuta si na redu. Drugi je problem kod nas nasi imaju jutarnju kavu,pa marendu,te onda odu nazalost na rakiju ili dvije vidio sam svoim ocima onda ide da lijeci fuj fuj. Zasto privatnici tako ne rade ,jer znaju da tako nece funkcionirat,ta naucili su dok su radili u drustvenom sektoru. To je sve APSURDNO!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.