Lijekovi protiv Covida-19 u BiH skupi i teško dostupni

Ampularni lijek Clexane, mnogima neophodan u liječenju Covida-19, nije lako dostupan.

Farmaceuti pojašnjavaju da kompanija Sanofi koja ga proizvodi, s obzirom na veliku potražnju, nije u mogućnosti osigurati tražene količine. Ipak u Javnoj upravi Ljekarne Sarajevo očekuju isporuku Clexane i Fragmin ampula.

Kako doći do potrebnog lijeka, pitanje je mnogih oboljelih od Covida-a 19. Mnogi i u te svrhe traže veze i vezice, ali što s onima koji ih nemaju, onima koji su ostali bez posla zbog pandemije i ne mogu ih sebi ni priuštiti?, pita se BHRT.

Naročita potražnja je za Clexane ampulama, za mnoge neophodne u liječenju ove bolesti. Iz JU Ljekarne Sarajevo poručuju da unatoč nestašici ovog lijeka kontinuirano snabdijevaju Domove zdravlja i ljekarne.

U sljedećim danima određena količina će biti dostupna u dežurnim ljekarnama i ljekarnama uz Covid ambulnte, kao i distribuirana određena količina prema zdravstvenim ustanovama. Ljekarne Sarajevo u sljedećem razdoblju očekuju isporuku Clexane i Fragmin ampula, ističe Lejla Spaho iz JU Ljekarne Sarajevo.

Da je evidentna nestašica Clexanea potvrđuju i u drugim ljekarnama.

Nemamo već duže vrijeme. Onaj od 0,8 jedna terapija je sigurno dobrih 150 KM, ali isto tako imamo informaciju iz našeg zavoda oni to refundiraju uz prikazani račun, kaže Zdravka Gvoždžar, direktorica ljekarne u Sarajevu.

Da su lijekovi nedostupni i skupi tvrde i građani. Kako kažu, svi su preskupi, posebno u doba pandemije i krize, javlja državna televizija.

Od kolikog značaja je terapija Clexane pojašnjavaju u Komori magistara farmacije Federacije BiH.

Uloga tog lijeka je da spriječi agregaciju trombocita i da preventivno djeluje u smislu da ne dozvoljava stvaranje tih krvnih ugrušaka koji mogu biti uzrok smrtnosti, ili infarkta ili moždanog udara, poručuju iz Komore.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Kako može lijek biti skup ako spašava živote?
    I kako su navedeni lijekovi nekim podobnim dostupni a ostalim bolesnim nisu?

  • u prijevodu,hvala usranoj drzavi,redovito od place odbija podobru tarifu ,a evo doslo vrijeme nit’ mozes do doktora,ni do lijeka

  • Kao prvo to uopce nije ljek protiv covida19…nepisite gluposti. Kao drugo kako neko moze taj ljek prodavati za 150 km kad se zna da je cjena tog ljeka na trzitu 100 puta manja….uzas. U BIH ljudi ne umiru od Covida 19. Nego od propalog zdravstvenog sustava. Tuzno.

  • Neka im Bog sudi, svima koji se bogate na tudoj muci. Jedni umiru i zjevcu na neispravnim ventilatorima a neki trpaju milijune u privatne dzepove. Neka ne budu naivni, nece ih se ni oni u sreci natrositi. Fujjjj.!

  • Samo neka prcukaju ovaj narod kad im dozvoljava,svi se upi.dili a oni u svoj svojoj bahatosti,bezobrazluku,lopovluku pogubili sve kompase i osjećaj za realnost,samo kradu i gule narod a narod grca u svojim problemima i šutke gleda ovu bagru i njihov okot kako se više perverzno iživljavaju u svim segmentima života.
    A kad treba lijek,nema,za njih ima sve,oni se u biti pregledavaju u Vitalisu privatnoj poliklinici a liječe u inostranstvu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.