Liječnici u cijeloj Federaciji BiH stupit će u generalni štrajk

Potpredsjednik saveza Rifat Rijad Zaid na press konferenciji iznio je detalje o tijeku dosadašnjih pregovora kao i razloge nepotpisivanja kolektivnog ugovora nakon sedam mjeseci pregovaranja.

”Pregovori su počeli u veljači između Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i Federalnog ministarstva zdravlja te uz sudjelovanje pojedinih županija. Nakon sedam mjeseci rezultat toga je da imamo jasno profilirane zahtjeve i pozicije pojedinih županija. Zdravstveni sustav u FBiH nepovratno se urušava na način da doktori medicine i to oni najbolji među nama, specijalisti, nepovratno odlaze. Javnost mora znati da je rezultat toga nepovratan proces koji znači da se stanje u zdravstvu ne može popraviti nakon 20 godina, koliko je potrebno da se profilira jedan kvalitetan kadar”, kazao je Zaid, piše Fena.

Podsjetio je da je Skupština Federanog sindikata, u srpnju ove godine u Mostaru, dala preporuku za datum početka štrajka u slučaju da ne dođe do dogovora.

”Mislimo da smo dali sasvim solidan rok i umanjili naše zahtjeve nakon kojih smo očekivali da dođe do potpisivanja kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovor jes uvjeti svih uvjeta. Mislimo da će to zaustaviti negativne trendove u zdravstvu. Ako doktori budu imali svoj kolektivni ugovor imat će riješen svoj radnopravni status”, rekao je Zaid.

Sindikat će najavu štrajka, u skladu sa zakonom, uputiti Federalnom ministarstvu zdravstva 23. listopada, sa svim potrebnim dokumentima koje priprema pravni tim na osnovu odluka Skupštine i Upravnog odbora.

”Time pratkično počinje procedura generalnog štrajka. Deset dana je zakonski potrebno da se ispoštuju sve zakonske procedure organiziranja zakonitog štrajka. U tih deset dana ćemo pripremiti i mirovno vijeće i sporazume i sve što je potrebno da 6. studenog u 8.00 sati ujutro krenemo u generalni štrajk na području cijele Federacije BiH. Postoji mogućnost da taj štrajk neće biti održan u pojedinim županijama, ali uz samo jednu mogućnost da se u tim županijama potpiše kolektivni ugovor. Štrajk ima samo jedan zahtjev, a to je potpis kolektivnog ugovor za doktore i ništa drugo ne tražimo”, kazao je Zaid.

Predstavnici sindikata su naglasili da su na sve moguće načine pokušali izbjeći situaciju da dođe do organiziranja generalnog štrajka, ali da su iscrpili skoro sve mogućnosti, te zamolili stanovništvo za razumijevanje ako do njega dođe.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.