Lijanovići pred sudom: Nismo krivi

Mostarska odvjetnica Nada Dalipagić, braniteljica braće Lijanović i Milorada Bahilja, potvrdila je za Dnevni avaz da su njeni klijenti saslušani u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te da su svi negirali optužbe koje im se stavljaju na teret.

”Oni su dali iskaze i odbacili sve optužbe. Jerko Ivanković Lijanović je detaljno govorio o osnivanju firmi o kojima su se interesirali istražitelji te je negirao bilo kakvu krivicu”, kazala je Dalipagić.

Naime, Lijanovići su uhićeni u akciji Meso, koja je predstavljena kao najveća akcija takve vrste u psolijeratnoj BiH, a zbog sumnje u poslovne prevare i porezne utaje. Uhićena su četvorica braće: Jerko, Mladen, Slavo i Jozo Ivanković-Lijanović, njihov otac Stipo-Lijan Ivanković te još devet osoba među kojima je i ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj.

mladen_ivankovic_lijanovic_uhicenje

Prema izvještaju Uprave za neizravno oporezivanje, koja je navela da je istraga trahjala godinama, u državnu blagajnu nije uplaćeno najmanje 11 milijuna maraka za porez na trgovinu mesom i mesnim prerađevinama preko firme Lijanović d.o.o Široki Brijeg i drugih firmi.

Uprava za neizravno oporezivanje navela je kako su prvi izvještaj u ovom slučaju proslijedili Tužiteljstvu BiH 2011. godine, nakon čega su izvršene još dvije dopune osnovnog Izvještaja u tijekom 2013. i 2014. godine.

Tim izvještajima obuhvaćeno je ukupno 20 osoba, od čega 14 fizičkih osoba i šest pravnih lica, koji se sumnjiče da su počinile veći broj kaznenih djela iz oblasti neizravnih poreza.

Inspektori su firmu “Lijanović” d.o.o. povezali sa sljedećim firmama iz Širokog Brijega: “Farmer mesna industrija” d.o.o., “Farmko” d.o.o., “ZD.I. Produkt”, te “Laktat” d.o.o. Posušje i “Mi-Mo” d.o.o. Mostar. Povezanost svih privrednih subjekata pokazuje se kroz zaključivanje ugovora o iznajmljivanju objekata klaonice sa opremom za proizvodnju, pogona za preradu mesa i mesnih prerađevina s kompletnom opremom i ugovora o licenci, koji poduzeće “Lijanovići” zaključuje sa spomenutim preduzećima.

lijanovic_mesnica_siroki

Centar za istraživačko novinarstvo navodi kako u izvještaju iz 2011. godine, stoji da su Milorad Bahilj, aktualni ministar trgovine FBIH kao direktor u firmi “Mi-Mo”, Venka Ivanković, kao odgovorno lice u “Farmer mesna industrija “ i Jozo Slišković, odgovorno lice u Farmko, počinili kazneno djelo neplaćanja poreza u iznosu 2,7 milijuna maraka.

Inspektori su Bahilja i Ivanković sumnjičili i za krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava. Inspektori su pokušali izvršiti kontrolu u poduzećima“Mi-Mo” i “Farmer mesna idnustrija”, ali na prijavljenim adresama nisu pronašli nikakvu firmu kao ni natpise koji bi upućivali da su tu firme bile, navodi CIN.

Bahilj je inspektorima rekao da je on od ožujka 2011. rješenjem Općinskog suda u Mostar razriješen dužnosti direktora i da ne zna gdje se nalazi dokumentacija poduzeća. Dokumentacija je navodno prebačena u poduzeće “Lijanovići”, ali je inspektori nikada nisu pronašli. Ni dokumentacija iz firme “Farmer mesna industrija”, koju je vodila Venka Ivanković, inspektorima nije bila dostupna.

Prema navodima iz institucija koje su uključene u ovu akciju, uhićeni su osnivali više fiktivnih tvrtki na koje su u cijelosti prenosili svoju proizvodnju, koja su zatim nastavljala u kontinuitetu obavljati proizvodnju s istim zaposlenima, u istim prostorijama, istim pogonima i po istoj licenci.

Prema nalazima inspektora, firma “Lijanović” je osnivala firme koje su se formalno vodile kao vlasnici ili korisnici određene pokretne i nepokretne imovine. Te firme su poslije podnosile zahtjev za povrat poreza na dodanu vrijednost ili su se formalno gasile, a da nisu platile porez. S obzirom da nisu raspolagale svojom pokretnom imovinom, jer je ta imovina bila iznajmljena, inspektori nisu mogli vršiti prinudnu naplatu duga.

(Bljesak.info)

Nema komentara

  • Dašta nego niste krivi. Ja san kriv , što san tolke godine na birou, bez ikakvih primanja.ko je vidio poštene i sposobne ljude zatvarat. Oni koji su ostali bez ičega, ni na nebu , ni na zemlji, a na birou su za sve krivi. Njih bi trebalo hapsit i uhićivat jer se nisu znali snać kad je trebalo. A ZNALI SU U RATU GUBIT ZDRAVLJE. e, takve treba u buvaru ,a ne poštene tajkune koji su molili Boga u ratu da što dulje potraje, kako bi se što više nakrali. Naravno da nisu krivi, krivi su oništo su izgubili i zdravlje i posao. Di češ poštene ljude krivit za kriminal. Sto milijuna maraka gore ili dole ,pa to je sitnica za ratne profitere.

  • JESU LI BRACE SA VISOKE GLAVICE NEVINE I ZA SLUČAJ IZ 1999/2000 MEGACOMM d.o.o.GDJE SU BILI IZRAVNI PORESKI OBVEZNICI JASNO VIDLJIVO IZ POSTOJEĆE DOKUMENTACIJE,HOĆE LI ITKO PONOVNO POKRENUTI ISTRAGU PO TOM PITANJU’DA PRAVDA I ISTINA KONAČNO IZIĐE NA VIDJELO, ILI ĆE IDALJE PRODANE DUŠE ZA SITNIIŠ ISTINU GURATI POD TEPIH?I ŠTA JE SA ONIMA ŠTO SU IH LIJANOVIĆI U CRNO ZAVILI DO KRAJA ŽIVOTA!!!!????
    lise 77

  • UPLAKANA MAMA LIJANOVIĆ? JA SAM DIJETE OD NEPRAVDOM IZGUBLJENOG OCA,KRVLJU ISPRLJANIH RUKU BRACA SA VISOKE GLAVICE!!!!!

  • DOKUMENTACIJA POSTOJI ITEKAKO!!!! KAD USKORO UGLEDA SUNCE DANA SVE BRACE SA VISOKE GLAVICE BIT CE SA DROBINOM ZAKOPANE!!!!!!!!!!
    lise 77

  • neka ih pitaju zasto su dokumentacuju svu zakopali ispod firme i nisu je dali da i odveze duga biograci da nebi netko pametan vidio nesto u pustim spisima pa skonto sta su radili.govorim iz pouzdanih izvora sve je zakopano ispod firme.sva dokumentacija.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.