Lijanovići pod istragom: Za štalu, klaonicu i kotlovnicu više od pola milijuna maraka

Predstavnički dom Parlamenta FBiH uputio je federalnom premijeru Nerminu Nikšiću zahtjev za dostavljanje izvješća o nezakonitostima utvrđenim kod provođenja javnog poziva za kapitalna ulaganja u poljoprivredi koji je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, s Jerkom Ivankovićem Lijanovićem na čelu, raspisalo 5. srpnja prošle godine.

Javni poziv “težak” je 16,1 milijuna maraka, a radna grupa, formirana radi utvrđivanja ezakonitosti, u izvješću je utvrdila brojne kriminalne radnje koje se stavljaju na teret Lijanovićevom ministarstvu, piše Dnevni avaz.

Parlament FBiH također je pozvao Federalnu upravu inspekcije, Financijsku policiju FBiH te Federalnu upravu policije (FUP) da provedu istragu.

Prema informacijama iz izvješća, osim ministra Lijanovića, njegovih pomoćnika te članova Povjerenstva Ministarstva poljoprivrede, koja je imala zadatak provjeriti 1.135 aplikacija pristiglih na javni poziv, pred Parlamentom FBiH te istražnim tijelima trebali bi odgovarati čak i pojedini sudski vještaci.

U izvješću je, naime, navedeno kako su svi oni sudjelovali u nezakonitim radnjama prilikom dodjele poljoprivrednih poticaja, izvršenih najčešće putem rođačkih, prijateljskih i stranačkih veza.

Naveden je i primjer Vence Anđelića iz Kiseljaka, koji je za izgradnju štale, klaonice i kotlovnice dobio 645.736 KM.

Njemu je sudski vještak Zijad Sirćo svojim potpisom posvjedočio da je navedene objekte izgradio u periodu od 1. lipnja 2010. do 31. prosinca 2011. Međutim, naknadno je utvrđeno da su objekti izgrađeni znatno ranije, jer je Anđelić urbanističku i građevinsku dozvolu dobio u travnju i svibnju 2006.!

Više nego sumnjiv je i nalaz sudskog vještaka Adema Huskića na osnovu kojeg je tvrtka “Heko” iz Bugojna dobila 331.975 KM za plastenik i objekte hladnjače i sušare.

Kako je utvrđeno, Ministarstvo poljoprivrede je tvrtki “Heko” taj novac odobrilo 25. srpnja iako je sva imovina ove tvrtke samo mjesec ranije stavljena pod hipoteku u “Raiffeisen banci”!

Nadalje, predmet istrage je i 249.939 KM koje je Lijanovićevo ministarstvo dalo tvrtki “Dim” kod Tomislavgrada. Sudski vještak Tihomir Mioč, prema nalazu radne grupe, potpisao je rješenje da su objekti tvrtke napravljeni u razdoblju propisanom javnim pozivom iako, prema dokumentaciji iz Općine, postoje već 15 godina!

U izvješću je naloženo da inspekcija te istražna tijela trebaju ispitati i nalaze sudskih vještaka Zahida Bašića, Darija Džonlića, Vinka Landeke, Josipa Petrovića, Ante Planinića, te Josipa Petrovića.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Enver Mehmedović, koji je i inicirao raspravu o ovom materijalu u Parlamentu FBiH, izjavio je za Avaz kako postoje čvrsti dokazi da je u nalazima koje su izdavali sudski vještaci vrijeme izgradnje objekata krivo navedeno, dok su vrijednosti investicija u brojnim slučajevima preuveličavane.

– O svemu ovome raspravljat će se na tematskoj sjednici Parlamenta FBiH, koja će uskoro biti zakazana. Sve ovo mora se iznijeti na stol, a od istražnih tijela zatražili smo učinkovitu istragu, jer je riječ o nezakonitim radnjama – rekao je Mehmedović.

(Dnevni avaz)

26 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.