Leonardo DiCaprio citirao Fadila Novalića – Jabuka.tv

Leonardo DiCaprio citirao Fadila Novalića

Globalnom apelu za spas rijeka upućenom premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću opet se pridružio i poznati glumac Leonardo Di Caprio na Instagram i Facebook profilu s preko 50 milijuna pratitelja i to povodom nedavne izjave premijera Novalića da podržava borbu za rijeke i da je protiv gradnje MHE, priopćeno je iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT.

Kako je priopćeno, upućen je zahtjev za sastanak s premijerom od strane okolišnih organizacija u BiH na koji se čeka još uvijek.

Cilj sastanka je nuđenje prijedloga Vladi FBiH za rješenje ovog problema daljnje gradnje mini hidroeletrana kako bi se s riječi podrške prešlo na konkretna rješenja.

Kampanju podržava više desetina svjetskih i lokalnih organizacija koje žele ujedinjeno poslati poruku da se pod hitno mora stati s gradnjom mini hidroeletrana.

Balkanske rijeke se i dalje suočavaju s naletom izgradnje MHE, uključujući zaštićena područja, uz planove da se izgradi 3.000 brana u regiji. Brane sa sobom nose i izgradnju pristupnih cesta, mostova i dalekovoda. Gradnjom brana, odnosno MHE uništava se okolna šuma i ugrožavaju životinje koje tu žive. Prema stručnjacima za slatkovodne ribe, ako se ovi planovi realiziraju najmanje 10 posto europskih vrsta slatkovodne ribe će izumrijeti ili biti na rubu izumiranja.

Ovo je ponovljeni apel da Premijer i njegova Vlada FBiH što prije predlože zakonska rješenja za spas rijeka, priopćeno je.

As a result of the global campaign launched last week calling on the government of the Federation of Bosnia and…

Posted by Leonardo DiCaprio on Wednesday, 7 October 2020

Slavni glumac je na svojoj službenoj Facebook stranici zatražio od Vlade FBiH da zaustavi gradnju malih hidroelektrana i na taj način sačuva rijeke.

Kao rezultat globalne kampanje pokrenute prošlog tjedna kojom se poziva Vlada Federacije Bosne i Hercegovine da trajno zaštiti posljednje divlje rijeke u zemlji od malih hidroenergetskih projekata, te lokalnih prosvjeda koji su uslijedili, premijer Federacije Fadil Novalić je dao javno izjavu u znak podrške prosvjedima: “Ja osobno podržavam ekološke nevladine organizacije. Kao veliki zaljubljenik u prirodu, uvijek ću podržavati projekte očuvanja okoliša. Mislim da su nam čiste rijeke važnije od električne energije. Vjerojatno smo jedina zemlja u regiji koja je energetski neovisna, dobivamo dovoljno energije iz drugih izvora. Moramo održavati naše rijeke čistima i ostavljati ih budućim generacijama. “

Rijeke Bosne i Hercegovine se neposredno suočavaju s uništenjem zbog 463 mala hidroenergetska projekta koji su trenutno u izgradnji ili su planirani. Federacija mora brzo djelovati – kao što smo to učinili u Sjedinjenim Državama Zakonom o divljim i živopisnim rijekama – kako bi trajno zaštitile rijeke s najviše bioraznolikosti koje su ostale u Europi i koje predstavljaju žilu kucavicu za lokalne zajednice i mnoge ugrožene vrste koje svijet inače riskira izgubiti, poručio je DiCaprio.

Leonardo DiCaprio se uključio u kampanju za spas rijeka u BiH

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.