Leonardo DiCaprio se uključio u kampanju za spas rijeka u BiH – Jabuka.tv

Leonardo DiCaprio se uključio u kampanju za spas rijeka u BiH

Slavni glumac Leonardo DiCaprio i Fondacija Robert Redford, inače poznati po svojim zalaganjima za očuvanje našega planeta, podržali su Koaliciju za zaštitu rijeka u BiH u borbi za zabranu gradnje malih hidroelektrana i nelegitimnog iskorištavanja rijeka i resursa u BiH.

Kako je ranije najavljeno, Koalicija za zaštitu rijeka u BiH u srijedu je započela globalnu kampanju za spas rijeka u BiH, a koja već prikuplja podršku boraca za zaštitu okoliša iz cijelog svijeta, uključujući i podršku Međunarodne koalicije organizacija za zaštitu prirode.

Tako su DiCaprio i Redford iskoristili svoje društvene mreže da upozore na problem u BiH i upoznaju svoje pratitelje o kampanji koju je pokrenula ova koalicija.

Pustite rijeke u BiH da slobodno teku. Više od 430 malih hidroelektrana u ovoj zemlji je izgrađeno, gradi se ili planira njihova izgradnja, čime se uništavaju neke od najnetaknutijih i najraznolikijih europskih rijeka i šuma te preusmjerava i zagađuje voda. Braneći ove rijeke i okolne šume, lokalne zajednice brane svoje obitelji i domove. Ako vlada ne usvoji nedavnu rezoluciju o zabrani malih hidroenergetskih projekata na rijekama u BiH, tisuće divljih rijeka, divljih životinja koje o njima ovise, ali i ljudi će biti izloženi riziku, navodi se u globalnoj kampanji Međunarodne koalicije organizacija za zaštitu prirode.

Aktivisti za zaštitu prirode iz cijelog svijeta podržavaju borbu aktivista iz BiH da trajno zabrane razarajuće izgradnje malih hidroelektrana te da država umjesto toga ulaže u ekoturizam te solarne i vjetroelektrane, prenosi Klix.ba.

Podsjetimo, Koalicija za zaštitu rijeka u BiH zahtijeva od Vlade FBiH da spriječi daljnje nekontrolirane gradnje malih hidroelektrana na području FBiH, ali i apeluje na odgovorne u RS-u da postupe na isti način.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Rijeka crnasnica u knespolju nema ni hidrocentrale ni smeca u njoj, a zagadise je ispusti iz industrijske zone.. di caprio prijatelju, pogledaj malo i na tu rjecicu, valjalo bi i da se iz nje pije za nekih 50 godina kao sto smo svi generacijama pili iz nje

  • E moj Leonardo, dzabe nasim mazlumima govoriti, u glavi samo zarada, a sto ce im oboliti sutra djeca, to ih ne brine.

  • Kad netko dolazi iz Amerike i hoce da se brine o tvojim rijekama onda se pazi…..mislis da ce ti neko pomagati a pritom ne imati vlastite ciljeve?

    • Slazem se! Zato i jesu Daytonom ostavili nerijeseno stanje u BiH da mogu baciti kost i izabrati favorita. U svom tom zlu, pozitivno je jedino to sto smo mi americki igraci, srbi su ruski a muslimani turski/arapski. Morbidno …

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.