“Ledo” iz Čitluka povukao više proizvoda zbog bakterija

Ledo iz Čitluka povukao je s tržišta BiH više proizvoda “Greenyard Frozen” iz Mađarske, nakon obavještenja mađarskog partnera da postoji sumnja o mogućem mikrobiološkom odstupanju, odnosno mogućnosti kontaminacije bakterijom Listeria monocytogenes, rečeno je jučer Srni u Agenciji za sigurnost hrane BiH.

Ledo je 12. lipnja obavijestio Agenciju za sigurnost hrane da s tržišta dobrovoljno i samoinicijativno povlači proizvode: brokule vegi 400 grama, carsko povrće vegi 400 grama, kukuruz šećerac jami 400 grama, mahuna žuta 4/1 UG i mahuna zelena 411 UG.

Iz Agencije za sigurnost hrane navode da većina zdravih ljudi nema nikakve simptome nakon infekcije bakterijom Listeria monocytogenes, a da se kod ove bolesti pod komplikacije mogu ubrajati uobičajeni klinički znakovi bolesti.

U rizičnu populaciju spadaju trudnice, novorođenčad, starije osobe i odrasli s oslabljenim imunološkim sustavom. Kako bi bio smanjen rizik od infekcije, potrošačima se preporučuje temeljno kuhanje zamrznutog povrća, objašnjavaju iz Agencije za sigurnost hrane.

Ledo je na svojoj web stranici uz vijest o povlačenju navedenih proizvoda naveo da se bakterija Listeria monocytogenes uništava termičkom obradom proizvoda na temperaturi od 70 stupnjeva Celzijevih u trajanju od tri minute te da je termički obrađen proizvod siguran za konzumaciju.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Prvo se narod truje dok se ne potrose zalihe e onda se ovo javi.Kad su sigurni proizvodi nakon sto se skuhaju sto pisete??? Tko od nas jede sirove mahune ili brokule???Ajmo se sad cudit svi sto je ovoliko bolescurina oko nas!!!

    5
    2

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.