Led iz ledomata sadrži bakterije koje mogu dovesti čak i do smrti

Porastom temperatura zraka, raste i potražnja za osvježenjem, a led je najbolji način da se rashladite za vrijeme visokih temperatura. Ipak, kada zatražite od konobara da vam u piće stavi kocke leda, trebalo bi prije toga razmisliti o posljedicama. Stručnjaci upozoravaju da led ne šteti samo grlu, već je i opasan po zdravlje, piše Večernji list.

Naime, svaka četvrtka kocka leda za rashlađivanje pića u švicarskim barovima, kantinama i restoranima ne ispunjava zakonske zdravstvene standarde i sadržava fekalne bakterije poput Escherichia coli, pokazalo je istraživanje koje je provela udruga kemičara švicarskih kantona (VKCS). Rezultate kemijske analize leda iz barova diljem Švicarske, prema studiji koja će ovih dana biti i službeno publicirana, objavio je u nedjelju list Sonntags Blick.

Analiza je pokazala da 26 posto uzetih uzoraka nije bilo kemijski i zdravstveno ispravno jer su u ledu pronađene bakterije kao što su E. coli, pseudomonas i enterokoki, a oni mogu izazvati gastrointestinalne probleme.

Predsjednik Udruge švicarskih kemičara Otmar Deflorin kaže da ti rezultati ukazuju na nehigijenske uvjete rada uređaja za pravljenje leda koji se često drže u podrumima te loše održavaju i čiste, a ne na upitnu kakvoću vode. Protiv odgovornih ugostitelja, čiji led nije prošao na ispitu, neće biti podnijete prijave, zbog ocjene da količine nađenih bakterija nisu ugrozile zdravlje onih koji su ih s ledom konzumirali.

No, s time se ne slaže jedna od vodećih švicarskih udruga za zaštitu potrošača. Bakterije su nađene u količinama koje možda nisu opasne za zdrave osobe, ali mogu izazvati ozbiljne bolesti kod osoba s oslabljenim imunitetom, kazala je ravnateljica te udruge Sara Stalder. Ona predlaže da švicarski konobari i barmeni ubuduće ledenu kocku u piće stavljaju samo na izričitu želju gosta, a ne automatski i bez pitanja, kako to često čine.

“Kad platiš hranu i piće, očekuješ da je sve savršeno i higijenski ispravno. To očekujemo u inozemstvu, tako se moramo ponašati i u Švicarskoj”, dodala je Stalder, prenosi Večernji list.

Ako je prema istraživanju u Švicarskoj, koja je sinonim za uređenu zemlju i čiji su standardi po svim pitanjima, pa i higijene daleko iznad naših, možemo samo pretpostaviti kakva je tek situacija u BiH. Naime, iako svaka država ima propise kojima je određena gornja granica bakterija u vodi, mikrobi ipak ponekad mogu završiti u ledu. Ipak, mnogo češće su za to odgovorni prljavi ledomati. Naime, istraživanje iz 2011., koje se bavilo ispitivanjem leda u restoranima u Las Vegasu, pokazalo je da se u 72,2% leda mogu naći koliformne bakterije.

Ako se led uzme rukama i stavi u piće, automatski se u piće stavlja svu mikroskopsku prljavštinu koja se nalazi na rukama svakog čovjeka. Znanstvenici upozoravaju da neredovito pranje ruku može biti iznimno opasno, pa čak i fatalno. Dokaz za to je 15-godišnji dječak iz Arizone koji je 2006. umro od zagađenog leda.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.