Leccino, sorta masline otporna na niske temperature | Jabuka.tv

Leccino, sorta masline otporna na niske temperature

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg maslina, što odgovara 3 – 8 kg ulja. Osnovna podjela sorata maslina polazi od njihove namjene, pa se svrstavaju u uljne i stolne sorte. Uljne sorte u svojim plodovima imaju veći sadržaj ulja nego stolne i uglavnom su sitnijeg ploda. Stolne sorte krupnijeg su ploda, s povoljnijim odnosom mesa i koštice i manjim sadržajem ulja.

LECCINO
Jedna od najraširenijih sorata u svijetu zbog svoje značajne adaptabilnosti na različite agro-ekološke uvjete. Za ovu sortu važno je napomenuti da plodovi imaju dosta ujednačeno vrijeme dozrijevanja, odnosno u kratkom roku svi plodovi na stablu promjene boju od zelene u crnu. Rodnost je dobra i stalna, plod je mesnat, srednje težine ( 2 – 2,5 g). Dozrijeva u drugoj polovini listopada i smatra se jednom od najranijih sorata u našem uzgojnom području. Otporna je na niske temperature. Osjetljiva je na napad paunovog oka i maslinine muhe.

OBLICA
Plod Oblice je okruglastog oblika prosječne mase oko 6 grama. Osim dobre otpornosti na niske zimske temperature Oblica je dobro otporna na napad raka masline te na sušu dok je srednje otporna na napad maslinine muhe i maslininog moljca.

PENDOLINO
Rana sorta, postupnog dozrijevanja (rujan, listopad). Ova je sorta prvenstveno u uzgoju kao oprašivač, pa su iz tih razloga nepravedno zapostavljena njena izvanredna svojstva ulja. Daje izvrsno ulje voćnog mirisa.

ISTARSKA BJELICA
Istarska bjelica ima srednje dugu cvjetnu resu s prosječno 20 cvjetova u cvatu. Iz cvijeta se razvije plod koji je srednje krupnoće, prosječne težine oko 4g. Plod je zlatno zelene boje u doba pune zrelosti. Sadržaj ulja u plodu kreće se oko 21%. Radi krupnog ploda ova sorta se može konzervirati kao zelena maslina, odnosno ovo je sorta dvojake namjene. Dobro otporna na napad raka masline i paunovo oko.

ASCOLANA
Jedna od najcjenjenijih stolnih sorti. Plod je krupan (8-10g), jajolik, ponekad blago asimetričan. Rodnost je osrednja, u pojedinim godinama obilna, rano dolazi u rod (rujan). Otporna na niske temperature.

Puno više informacija o ovim ali i drugim sortama maslina doznajte od agronoma u Sjemenarninim agrocentrima

(www.jabuka.tv)