Lažno se prijavio u Makarskoj kako bi dobivao dječji doplatak

Muškarac (39) je optužen da je od 1. ožujka 2005. do 28. veljače 2020. na ime dječjeg doplatka i pronatalitetnog dodatka primio ukupno 120.229 kuna, na koje nije imao pravo.

Za prevaru je optužen 39-godišnjak, koji je, proizlazi iz optužnice, koristio svoju djecu kako bi varao HZZO, a optužnicu je podigao ODO Split. Tereti ga se da je tijekom rujna 2005. nadležnom uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje podnio zahtjev za ostvarivanje prava doplatka na dijete koje mu se te godine rodilo. Taj zahtjev je obnavljao svake godine sve do 2010., kada mu se rodilo i drugo dijete, piše Večernji list.

Tada je podnio zahtjev za ostvarivanje prava na dječji doplatak i za to dijete, koje je također obnavljao svake godine do 2016. kada mu se rodilo i treće dijete. I za treće dijete također je podnio zahtjev za ostvarivanje prava na dječji doplatak.

No u tim je zahtjevima neistinito navodio kako stanuje u obiteljskoj kući svoga oca u Makarskoj iako je znao da nema prijavljeno stalno prebivalište u Hrvatskoj, već u BiH.

Ne sumnjajući u istinitost onog što je naveo u svom zahtjevu, službenici nadležnog zavoda za mirovinsko osiguranje, sukladno zakonskoj odredbi, rješenjem od 12. listopada 2005. priznali su mu pravo na doplatak za prvo dijete pa je na osnovu toga od 1. ožujka 2005. do 20. srpnja 2020. primao iznos od 299,34 kune mjesečno. Od 20. srpnja 2010. priznato mu je pravo na dječji doplatak za dvoje djece u iznosu od 598,68 kuna mjesečno. Rješenjem od 14. studenoga 2016. priznato mu je pravo na dječji doplatak za troje djece i pronatalitetni dodatak u ukupnom iznosu od 1398 kuna mjesečno.

Stoga je 39-godišnjak optužen da je od 1. ožujka 2005. do 28. veljače 2020. na ime dječjeg doplatka i pronatalitetnog dodatka primio ukupno 120.229 kuna, na koje nije imao pravo, a za isti je iznos oštetio HZZO.

(www.jabuka.tv)25 komentara

 • Ooo jeste otkrili nesto.
  Koliko ih prima djecji nadoplatak i mirovinu a ne zive u Hrvatskoj.
  Ajmo se oraviti ludi, pa se cuditi i pitati zar toga ima

 • Pa ako je prijavljen tamo onda ima pravo na doplatke. Tako je isto ako si prijavljen u Mnemackoj imas pravo na djecji doplatak.

  • Ako si prijavljen, to podrazumijeva da stanujes tu, a ako stanujes, onda ti i djeca tu idu u skolu. Jednostavno. A u njemackoj, automatski sa prijavom dobijes i poziv za djecu da idu u skolu. Pa ti stisni i ne pojavi se.

   • Ne seri. Njemackoj je za doplatak bitno da ti je dijete u EU, ne mora biti u Njemackoj. S druge strane, da je doplatak u BiH veci nego u HR, isto bi se hrvati iz lijepe nase prijavljivali u nasim domovima poradi toga. Nije rijec o domoljublju nego koristoljublju. A koliki je to grijeh i je li to nesto strasno, mislim da nije. Uglavnom hrvati iz BiH 90ih nisu prezali pred ratom. Ratovali su da bi bili u Hrvatskoj. Barem mi iz Hercegovine smo isli s tim ciljem.

  • Ne mogu virovati da netko naš Hrvat domoljub može jamit ili oplećkat našu lipu Rvatsku Makarsku ,ma Makarska je kroz burnu rvacku povist ludilo plećkali je škuturi sa Briga eee neš više ili budalo ja ma to zlo od mista triba satrat da ga nije ,tu je leglo ozloglašene partizanije orjune koja je tijekom i krajem drugog svickog rata rasturila opljačkala i pobila naš narod naše fratre u zap. Hercegovini a naj teže je strada naš ponos naš ŠIROKI BRIG,orjuno pamtimo i vrimenom vratimo

 • Da su tako ažurni za Sanadere, Zagorce, Todoriće gdje bi nam bio kraj…no kod nas zakon vrijedi samo za sirotinju.
  Iako mi ga je žao, ali što ti ne pripada, ne pripada ti.

 • Da je kako treba svaki bi Hrvat bez obzira na mjesto boravka trebao da prima naknadu za rođenu djecu,a ne ko ima svoga nastanjenog u Hrvatskoj svojom prijavom kod njega ima pravo na naknadu a ko se nema gdje prijaviti taj je drugorazredni Hrvat i ostaje bez naknade. Tako je kako je.

 • nije to nista u Sirokom imamo i jaceg i sposobnijeg igraca koji ima petero dice a brata u Trogiru dvoje se udalo i oni vjrovatno vise ne primaju a mozda ni ovo troje skolaraca .Nije za zamjerit jer nije lako hranit i oblacit petero dice

 • 16:11
  Da si ti išao u rat s tim ciljem(ako si uopće bio u ratu)ne bi niti uzimao ono što ti ne pripada.Oni što su bili u ratu ne spominju to u prvoj rečenici svake priče.

 • Realist
  A jel Hrvat iz Varaždina dobiva naknadu za djecu u Širokom?Zato što ima nekog u Širokom?NEMA PRAVO,ne piši gluposti,neka naknadu traži tamo gdje živi.

 • Svi isplaceni dijeciji doplatci skupa nisu ni dva posto od onog sto su uzeli ; Sanader , Todoric , Vidosevic i slicni. Zasto vam smeta ako je to netko dobijo (osobno nisam u toj skupini) taj dijeciji doplatak da bi samo krpao kraj s krajem. Ocemo li o laznim mirovinam, necemo ,( ne pripadam ni toj skupini) Idemo se pozabavit Vukovarom i okolicom koliko je tamo lazno prijavljenih srba ali ne vidim da vam to bas smeta.

 • Za 11:38 – to što netko stavi zastavu ne čini ga Hrvatom, to što neko ne izlazi iz crkve ni s mise, ne čini ga vjernikom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.