Lažnim predstavljanjem ponovno žele ući u Klub Hrvata u Domu naroda FBiH

Još je tjedan dana ostalo do trenutka kada bi Središnje izborno povjerenstvo BiH trebalo službenim proglasiti rezultate općih izbora, čime završava rok od 30 dana za žalbe i prigovore Sudu BiH.

A u međuvremenu bošnjačke stranke pokušavaju osmisliti i provesti makinacije kako bi se dobila jedna trećina hrvatskoga kluba kako bi se, uz Željka Komšića, Hrvate pokušalo izbaciti i iz izvršne vlasti u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH.

I dok je Komšić proguran uz vođenje kampanje ksenofobne mržnje prema Hrvatima i Hrvatskoj, dotle “građanske” bošnjačke stranke jurišaju po šest mandata Hrvata ne prezajući čak ni prekršiti sve etičke, pa i zakonske okvire o nacionalnoj pripadnosti izaslanika.

Unosna profesija

Iako bi se u normalnim državama prebrojavanje krvnih zrnaca moglo ocijeniti šovinizmom kada se preispituje nacionalna pripadnost, u BiH je lažno izjašnjavanje kao Hrvat postalo vrlo unosna profesija i prostor velikih zloporaba u smjeru stvaranja bošnjačke državice.

U najmanju ruku čudan je porast broja Hrvata u pojedinim županijama ako bi kojim slučajem stari model raspodjele mandata, koji je Ustavni sud izbrisao, ipak nekim čudom ostao na snazi. Posebno to vrijedi za Zeničko-dobojsku županiju.

Od dva Hrvata, koliko ih je bilo u mandatu odlazećih struktura, sada po nekim procjenama, jer točan broj mogu znati samo politički manipulatori, u ovoj županijskoj Skupštini ima između 7 i 9. To je porast za čak  od450%, što samo po sebi ukazuje na to koliki je prostor zloporaba u ovoj županiji.

Naime, kada bi u primjeni bio stari osporeni izračun izaslanika, iz Zeničko-dobojske županije biraju se dvojica Hrvata za Dom naroda. I upravo u ovoj županiji bošnjačke stranke jurišaju, opet pod uvjetom da vrijede neustavna pravila, za šestim mandatom. Tamo su Hrvati odjednom postali popularni pa dvojicu ima SDP, DF jednoga, kao i Naša stranka.

Među drugim strankama nema “prepoznatljivih” hrvatskih imena i prezimena. Planove im za sada kvari koalicija HNS-a koju predvodi HDZ BiH s tri osvojena zastupnička mandata. U Unsko-sanskoj ili Bosansko-podrinjskoj županiji također među izabranim županijskim zastupnicima nema onih čija imena makar sugeriraju da se radi o Hrvatima.

Ali, svejedno, na popisu iz Bosansko-podrinjske županije, gdje ukupno žive 23 Hrvata, nalazi se ime Edima Fejzića, koji je u aktualnom mandatu u hrvatskom klubu.

Ugurati svoje

U Sarajevskoj i Tuzlanskoj županiji jasno je, ako se budu birali, da će se tamo moći ugurati po jedan Hrvat. Za aktualnog predsjednika Kluba Hrvata u Domu naroda Tomislava Martinovića nema dvojbe te smatra da je potrebno zakonom onemogućiti zloporabe s nacionalnim izjašnjavanjima.

Kod nas je bilo čak moguće u vrijeme izbornog ciklusa u nekoliko navrata promijeniti nacionalno opredjeljenje. To je pitanje jako važno u složenoj državnoj zajednici te je na čudan način vulgarizirano. A nacionalnom pripadnošću ne možete licitirati svakih pola godine. Kod nas je to u zoni klasične političke zloporabe, što je opasno za složenu državnu zajednicu u kojoj žive tri naroda, rekao je Martinović.

On dodaje kako se u Belgiji, Cipru i Južnom Tirolu takve stvari ne mogu dogoditi.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Mozda nesvjesno ali izjasnjavajuci se kao hrvati oni potvrdjuju istinu o svom porijeklu! Nek nastave pa zajednickim snagama vratimo ove dvije hrvatske pokrajine Hercegovinu i Bosnu u krilo majci nam jedinoj Hrvatskoj sa povijesnom granicom na Drini! Zivila Hrvatska!

  • Medunarodni cinbenici, strani diplomati gledaju ovaj cirkus i cute. Cak sto visr guraju ovaj velikobosnjacki projekt unistenja naj manjeg, naj malobrojnijeg naroda,, hrvata,, u BiH- ni. Tuzno da tuznije i jadnije ne moze biti. Ali nitko radeci drugom zlo nije zavrsio dobro. Tako ce i ova prljava igra bosnjaka i djela MZ- ce zavrsiti..

  • Domobrane glup si ko ovca..Jebali te oni a ti njih.A i usrana Drina.Ako i sanjaš retardiran si.Nego ovo je do te mjere otišlo u p.m. da ako ovo nije dovoljno za ozbiljnu reakciju HR ,pa i onu da dođu i pošamaraju ove koji to rade ,onda ne znam šta nam preostaje drugo nego kupit prnje ili se poturčit.I mi koji smo ovdje trebamo pokazat zube jer nitko ne voli i ne cjeni jadnike podvijenog repa.Dosta je p.vam materina.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.