Lažni bloker reklama za Chrome inficirao tisuće računala

Vlasnici popularnog preglednika iz Googlea koji žele odahnuti od reklama našli su se na meti prevaranata.

Na Chrome storeu osvanuo je “neki novi” Adblock Plus, ekstenzija koja dijeli ime s popularnim blokerom reklama. Za razliku od pravog AdBlockera, ovaj radi sasvim suprotno.

Umjesto da uklanja reklame sa web stranica, on otvara desetke tabova i ispunjava ih reklamnim materijalima vrlo upitne prirode.

Google tvrdi da je iritantna ekstenzija uspjela proći automatski sustav provjere čiji je glavni zadatak blokirati zlokobne dodatke za Chrome.

Što je najbolje od svega, da SwiftOnSecurity nije na Twitteru upozorio Google na prisutnost malwarea u službenom dućanu, kompanija bi na prijetnju reagirala puno kasnije te ugrozila sigurnost većeg broja ljudi.

Sigurnosni tim reagirao je relativno brzo nakon objave, no očigledno ne dovoljno da u cijelosti zaustavi širenje – ekstenziju je u međuvremenu skinulo oko 37 tisuća korisnika.

Uzmemo li u obzir da sveukupni broj korisnika Google Chromea broji oko deset milijuna korisnika, ovo je relativno mala šteta, piše Tportal.hr.

Ako ste se pronašli među tih 37 tisuća gore spomenutih nesretnika, problem sa zlobnom aplikacijom možete riješiti jednostavnim odstranjivanjem lažnog Adblocka Plus iz vaše liste ekstenzija.

Tko stoji iza lažnog blokera reklama?

SwiftOnSecurity kažu da je lažnu ekstenziju razvio ‘prevarant koji klonira popularna imena aplikacija’. Lažni Adblock Plus zbilja je teško razaznati od pravoga, s obzirom da je ime developera Adblock Plus’, a podržavaju ga brojne recenzije. Što god da se dogodilo s prevarantom, najbolju stvar koju možete napraviti (u slučaju da nakon instalacije blokera dobijate hrpu reklama) je instalirati pravo proširenje.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.