Lažne nade: Od ponedjeljka u FBiH skuplje gorivo

Na većini benzinskih crpki u Federaciji BiH gorivo će od ponedjeljka, 14. siječnja, poskupjeti za pet feninga, kazala je za Dnevni avaz Lejla Glibo iz Federalnog ministarstva trgovine. Kako je kazala Glibo, većina kompanija u Federaciji uputila je zahtjev Ministarstvu za povećanje cijena benzina i dizela.

Na većini crpki u Republici Srpskoj gorivo je, kako su jučer javile agencije, već poskupjelo u prosjeku za četiri feninga.

Po novom cjenovniku, ovisno od regija RS, litar bezolovnog benzina 98 kreće se između 2,32 i 2,41 KM, supera 95 od 2,21 do 2,31 KM, cijena dizel euro 4 sada je od 2,33 do 2,44 KM, a euro 5 kreće se od 2,34 KM do 2,46 KM. Kao i ranije, naftaši skuplje gorivo pravdaju većim cijenama nafte u rafinerijama.

Novi cjenovni šok za vozače u BiH uslijedio je nakon najava iz Vanjskotrgovinske komore BiH kako bi uskoro bi cijene goriva trebale pasti do dvije marke.

Duljko Hasić, ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH, tako je izjavio da će pad cijene sirove nafte na burzi u New Yorku na 92 dolara za barel utjecat i na tržište derivata u našoj zemlji.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.