Lavrov: Vidimo očiglednu diskriminaciju Hrvata u BiH

Rusija vidi očiglednu diskriminaciju Hrvata u BiH te insistira na poštivanju Daytonskog sporazuma i provođenju izborne reforme, rekao je u ponedjeljak ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

Vidimo i mi očiglednu diskriminaciju bosanskohercegovačkih Hrvata, o čemu je govorio hrvatski ministar, rekao je Lavrov u Moskvi na konferenciji za medije nakon bilateralnog susreta s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Naglasio je ruski šef diplomacije potrebu provođenja izborne reforme kako bi se ta diskriminacija okončala, u skladu s Daytonskim sporazumom.

Mogu potvrditi i da mi, kao i hrvatske kolege, zastupamo strogo poštivanje Daytonskog sporazuma, kazao je Lavrov, dodavši kako danas postoje planovi da se BiH kao država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda pretvori u unitarnu državu, čime se ”emonizira i Republiku Srpsku”.

Lavrov američki pristup zapadnom Balkanu smatra slikovitim budući da je Washington imenovao posebnog izaslanika za izbornu reformu, a istovremeno poziva na neuplitanje u unutarnja pitanja drugih zemalja.

SAD često optužuje Moskvu za miješanje u svoje izborne procese.

Ruski ministar istaknuo je da se sva pitanja, uključujući izbornu reformu, trebaju rješavati unutar BiH.

Grlić Radman je zahvalio ministru Rusije, ”tradicionalno dobro upućene u zapadni Balkan”, na razmjeni mišljenja o nužnosti poštivanja Daytonskog sporazuma, kazavši kako se Lavrov tijekom susreta složio s potrebom legitimne političke zastupljenosti Hrvata u ”kolektivnim tijelima, Predsjedništvu i Domu naroda” u BiH.

(Hina)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.