Lavrov stiže u BiH: S partnerima ćemo razgovorati o Daytonskom sporazumu i konstitutivnosti naroda

Jedna od tema za razgovor s bosanskohercegovačkim partnerima ostaje problem Daytonskog mirovnog sporazuma, čija se 25. godišnjica obilježava 14. prosinca.

Uvjereni smo da Daytonski sporazum zadržava svoju aktualnost. Njegova temeljna načela suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH, jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima omogućuju održavanje mira, stabilnosti i sigurnosti te razvoj.

To je u intervjuu za “Večernji list” izjavio ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov koji sutra dolazi u službenu posjetu BiH.

Istaknuo je i da je uvjeren da su i Rusija i Hrvatska zainteresirane za jačanje međunarodnog mira, sigurnosti i stabilnosti, za održivi razvoj te političko i diplomatsko rješenje brojnih kriza i sukoba.

Regija jugoistočne Europe ostaje prirodno, povijesno okruženje za rusko-hrvatsku suradnju, gdje bi zajednički napori trebali podržati procese koji podrazumijevaju produbljivanje međusobnog razumijevanja između regionalnih sudionika i izgradnju sustava istinskog pomirenja među nacijama, pomirenja temeljenog na zdravom razumu i postojećim međunarodnim sporazumima, kazao je, između ostalog, Lavrov.

Podsjećamo da je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova potvrdila da će tijekom posjete BiH na dnevnom redu biti rasprave o daljem razvoju bilateralne političke, trgovinske, ekonomske, kulturne i humanitarne suradnje.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Je, je, treba produbljivati dobrosusjedske odnose, razumijevanje i suradnju između Rusije i Hrvatske, što je “odvajkada”. Dajte, pomozite lijepom našem Predsjedniku da se ostvari kao Državnik, jer je on ipak predsjednik naroda (iako ni sam sebe nije još uvijek u to uvjerio) kad se već ovi domicilni uzoriti veleumnici i nisu uspjeli ostvariti kao “Stepinčeva Crkva u Hrvata” – ukršteno sa istočnom braćom. Nek bar eto neko “kako Bog zapovijeda” uzjaši malo po ovoj pasmini što ovuda pase i obitava. Pa kaže, Jihaaaaaaaa…

  • Gosp. Lavrov objasni to Bakiru, Valentinu i ovim Medunarodnim potrckama koji su podplaceni korumpirani i kojo urusavaju dejton na stetu hrvata i srba i tako pogoduju bosnjackoj politici koju oni nazivaju gradanskim i unitarnim modelom gdje ce oni dominirati i birati podobne hrvate i srbe. Komsic je primjer masakra Dejtonskog sporazuma…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.