Lasić: Bez povećanja trošarine na gorivo nema ni Koridora 5C

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić u razgovoru za Dnevni avaz izjavio je da je za naredne četiri godine neophodno osigurati još 870 milijuna eura kako bi Federacija imala završeno 70 posto Koridora 5-C.

”Međutim, daljnja gradnja autoceste neće biti moguća bez povećanja trošarina na gorivo. Kreditni kapacitet s deset feninga je iscrpljen te je potrebno ići s povećanjem trošarine na gorivo na 20 feninga kako bismo nastavili s realizacijom planiranih projekata kada je riječ o gradnji autoceste na Koridoru 5-C”, naglasio je Lasić.

Govoreći o prioritetima, naglasio je da će to biti gradnja ceste od Međugorja prema Počitelju i Buni, zatim dionica Zenica jug – Zenica sjever i dalje do općine Žepče te od rijeke Save kod Svilaja do Odžaka.

”Prioritet nam je i gradnja brze ceste Lašva – Travnik dužine 24 kilometra. Također, i nastavak gradnje dionice ceste M-18, na prijevoju Karaula, zatim ceste Neum – Stolac, Južne obilaznice Mostara, nastavak gradnje ceste Bihać – Bosanska Krupa, kao i obilaznica Bugojna. U 2016. planiramo gradnju 30 kilometara autoceste, odnosno otvaranje pet aktivnih gradilišta”, pojašnjava Lasić.

Za financiranje gradnje poddionica Drivuša – Klopče osigurana su sredstva putem ugovora između BiH i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj u visini od 28 milijuna eura.

”Pokrenute su aktivnosti za kreditno zaduženje kod Fonda za međunarodni razvoj za osiguranje sredstava u visini od 60 milijuna eura za financiranje gradnje poddionice Klopče – Donja Gračanica, kao i kod Europske investicijske banke u visini od 100 milijuna eura za sufinanciranje gradnje poddionice Međugorje – Počitelj. Krediti će biti vraćani iz prihoda od naplate cestarine i trošarine na gorivo”, kaže Lasić.

Za Avaz također je govorio o značaju optimizacije trase Konjic – Mostar sjever.

”Novim položajem trase autoceste koja prolazi kroz planinu Prenj omogućava se da ova dionica bude prihvatljivija za financiranje. Vladi FBiH i Parlamentu predložit ćemo novi položaj trase, točnije njeno skraćenje za 14 kilometara, čime će biti ostvarene uštede od 300 milijuna eura. Optimizacijom trase, petlja Jablanica udaljena je svega sedam kilometara više nego što je to predviđeno”, ističe Lasić.

Što se tiče željezničkog prometa, rekao je da je Luka Ploče cijelim svojim poslovanjem oslonjena na gospodarstvo BiH, odnosno željeznički koridor 5-C.

”Željeznički koridor 5-C u dužini od 22 kilometra nalazi se u Hrvatskoj, ali odredbe hrvatskog zakonodavstva ne dozvoljavaju da njihovim prugama prometuju željeznički operateri zemalja koje nisu članice EU. ”Željeznice FBiH” imaju interes da prevoze robu izravno iz Luke Ploče, ali zbog zakonske regulative u Hrvatskoj to nije moguće”, ističe Lasić.

(Jabuka.tv | Fena)


15 komentara

 • Jesi ti debilu cuo za dvostruko oporezivanje, naravno da nisi jer i ti i tvoji jataci ste svi u brckom ili n.sadu kupili diplome, pa nema toga ni u ugandi da nam naplacujete izgradnju puta a kasnije i samo koristenje puta…kad ce ovaj narod napokon progledat pa da ovr lopove zauvjek pocistimo.,,,ccccccc….e moj glupi i strasljivi narode BiH dokad cemo ove gulikoze i prevarante gledati kako nam zivote unistavaju…dokad

 • Koliko ste pokrali mogli ste dva 5C napravit.

  Pogledaj slike BiH 1996 i 2016
  Pogledaj slike Njemacka 1946 i 1966

  i budali ce biti sve jasno!!!!!!!!!!!!!

 • A da pocmete sebi smanjit placu,pa onda udarite po jadnom narodu,koji je jedva cekao da se smanji gorivo,a sad ga vi povecavate. Zar vam nije dovoljna jedna marka na litar goriva,sad hocete jos. Sram vas bilo.

 • samo normaln4 natječaji i eto ušteda eto ko malo prati cijene novca vani odavno nije bio jeftiniji pa uzmite kredite i zaposlite gradevinarce od trebinja do brčkog i zavrsite put vec jednom dotad cete moc otplacivat kredite

 • Koja ovnina?
  Nabijem tebe i koridor.TAko je i poskupljenje struje zbog tisuće uhljeba i neobrazovanih lopina..Tako je sa Aluminijem koji onda opet tu struju ne plaćaju godinama a služi Fealu za namirivanje..Opet po narodu.Tako je s markicama za zdravstvene..opet plati majmune od naroda.Ovo nema na kugli zemaljskoj.
  A ,D(P)ENIS koliko ćeš ti i ekipa maznut s tog koridora.Vidi mu face.Jasno ko dan da nije bio neki genijalac u školi to znaju svi koji su išli s njim.

 • Sad kad je pala cijena goriva da se malo oporavi gospodarstvo poveća BDP a sam time potrošnja i naravno proračun Vlade, mozgovi to blokiraju!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.