Laptop na ljetnim vrućinama? Evo na što sve morate paziti

Je li postojanje klima uređaja ‘odvrnutog’ na maksimum jedini način da se napravi kakav posao na prijenosniku za vrijeme ljetnih vrućina? Možda neće biti apsolutno ugodno, no u nastavku slijedi niz savjeta kojima se prijenosnik može očuvati od ekstremnih vrućina. S jednim se treba pomiriti – znoja će po ovakvim temperaturama uvijek biti

Baš kako od visokih temperatura treba paziti mobilne uređaje, ista stvar vrijedi i za veće komade elektronike poput prijenosnih računala. Prijenosnici se griju mnogo više od pametnih telefona, jer pogone snažnije i krupnije komponente. Po paklenim vrućinama koje vladaju ljeti ne čudi da ventilator kakvog laptopa bruji na maksimumu te da se procesoru ograničava radni takt, a što pak dovodi do loših performansi u radu.

Može li se ovo izbjeći bez korištenja uređaja u potpuno klimatiziranom prostoru? U svakom slučaju, prijenosniku je moguće olakšati život s par jednostavnih koraka.

Kupovina hladnjaka

Sve i da prijenosnik nema otvore s donje strane, velika je vjerojatnost da se donja površina kućišta ugrije toliko da je uređaj neugodno (ponekad i opasno) nastaviti držati u krilu. Tu u pomoć mogu uskočiti posebni hladnjaci za prijenosna računala, koji se napajaju preko USB priključka prijenosnika.

Njihova cijena počinje već od pedesetak kuna, a dostupni su u više različitih izvedbi. Temelj im čini podloga na koju se smješta laptop, ispod koje se nalazi jedan veliki ili više manjih ventilatora, koji će donositi nešto svježiji zrak i pomoći u odvođenju topline u okolni prostor. Istovremeno ovakvi hladnjaci zapravo i podižu prijenosnik s površine na kojima se nalaze te olakšavaju hlađenje i na taj način.

Rad u hladu – i bez krila

Teško je dovoljno naglasiti da se izbjegava rad s ovakvom elektronikom na izravnom snažnom suncu. Već odlazak u najmanju hladovinu može drastično smanjiti temperaturu sklopova u prijenosniku te mu osigurati trajniji i manje mučan rad.

Pritom valja izbjegavati i rad s prijenosnikom u krilu, kako bi otvori s donje strane uređaja (ako postoje) mogli usisavati što svježiji zrak. Kako je ranije spomenuto, sve i da prijenosnik nema otvore za usisavanje zraka s donje strane, valja mu osloboditi taj prostor i položiti ga na što ravnije površine kako bi se cijelo kućište moglo dovoljno hladiti.

Provjeriti ispravnost rashladnog sustava

Dio prijenosnika danas može raditi i bez aktivnog hlađenja, no većina ih i dalje integrira barem jedan ventilator. Ako se na njemu s vremenom nakupi prašina, rad će mu biti otežan, a samim time će nastradati i hlađenje.

Ispravnost ventilatora moguće je provjeriti jednostavnim alatima poput SpeedFana, a koji će znati brzinu vrtnje, kao i temperature koje vladaju unutar računala. Ako stvari ne štimaju, možda je vrijeme za propuhivanje prašine i generalno održavanje poput ovoga o kojem smo ranije pisali.

Kad se računalo ne koristi neka bude ugašeno

Ako iti u jednom trenutku mislite prestati raditi na desetak minuta ili duže, možda je bolje poklopiti prijenosnik i pustiti ga da miruje neko vrijeme. Povratak na računalo u suprotnom može značiti i povratak na supervruću površinu, što nije niti malo ugodno, piše Business Insider.

Na kraju krajeva – klima

Ako se prijenosnik uistinu muči s radom, a rashladni sustavi mu nisu zakrčeni prašinom, možda je najbolje koristiti ga samo u klimatiziranim prostorima s temperaturom bližoj sobnoj. Sve ostalo moglo bi dovesti ne samo do znoja i frustracija u radu, već i do potencijalnog gubitka podataka ako neka od komponenti ne izdrži stvar.

Ovdje valja imati na umu kako potrošačka elektronika s razlogom dolazi uz naljepnice gdje su navedene preporučene radne temperature. Primjera radi, Appleovi prijenosnici MacBook imaju preporučenu radnu temperaturu koja iznosi od 10° C do 35° C. Sve van tog okvira može značiti i nevolje.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.