Kvesić: Pripremamo razgovore sa sindikatima o primjeni Kolektivnog ugovora

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić kazao je kako su brojni problemi koji opterećuju tu najveću zdravstvenu ustanovu u Hercegovini, istaknuvši kako to ne znači da će bolnica prestati pružati medicinske usluge.

U medijima je proteklih dana bilo raznih informacija. Ne krijemo probleme, ali važno je da se objektivno sagleda cijeli problem. Svim zaposlenicima bit će isplaćene plaće, bolnica neće stati i, po mom mišljenju, nema problema koji nisu rješivi. Samo trebamo podršku.

Pripremamo razgovore sa sindikatima o primjeni Kolektivnog ugovora kako bismo nekim kompromisnim rješenjem, na zadovoljstvo svih, donijeli zajedničke odluke od važnosti za opstanak i funkcioniranje bolnice, kazao je Kvesić u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista.

Po njegovim riječima SKB Mostar zapošljava 2158 osoba, a u prvoj polovici ove godine ostvaren je gubitak od oko tri milijuna maraka.

Ne stajemo u svojoj borbi da se država i entitet uključe na adekvatan način da bi se zdravstveni sustav održao, a samim time i poboljšao. Bio sam ovdje u ratu u puno težim uvjetima i izdržali smo, tako da ćemo i sad, nadam se uz razumijevanje i pomoć svih riješiti i ove probleme. Na dobrobit pacijenata prije svega i cijelog SKB-a Mostar, poručio je Kvesić.

Nestašica zaliha krvi u SKB Mostar

Dodao je da je sve ono što se događa u SKB Mostar “lančana reakcija na izostanak sveobuhvatne brige za jači zdravstveni sustav”.

Jasno je da je postojeći neodrživ i treba tražiti modele koji će osigurati stabilno i dostatno financiranje zdravstvenih ustanova te njihov razvoj sukladno svjetskim standardima te tehnološkom i znanstvenom napretku. Mnogi kažu i reći će da bolnica puno troši, ulaže u opremu i sl. Naravno, i mora kako bismo osigurali svim pacijentima adekvatnu skrb. Moramo se i zapitati koliko je nakon izgradnje SKB-a Mostar sustav i uštedio jer se mnogi složeni zahvati za koje se ranije moralo ići izvan BiH sad rade u Mostaru. Tako je i s dijagnostikom. U postojećom sustavu nemamo podršku, kao ni drugi veliki centri, kazao je Kvesić.

I pored financijskih problema SKB Mostar ne odustaje od razvojnih planova.

U tom kontekstu posebno je važan transplantacijski program, čijim uvođenjem bi se SKB Mostar dodatno pozicionirao na medicinskoj mapi regije. To je zahtjevan i složen proces i mi mu pristupamo vrlo ozbiljno. Nadam se da ćemo o takvim i sličnim projektima uskoro moći govoriti i konkretnije, kazao je ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić.

Liječnici u HNŽ-u najavili štrajk

(www.jabuka.tv)


19 komentara

 • Jedino sto si pravo rekao je to da problema “NEMA” ,jedino ” RJESENJA” to nam treba,al kako??? Potrudi se pa mi objasni.HVALA!

 • Liječnicima i stomatolozima povećali plaće za oko 500 km, a svim ostalim strukama za 70 km od prilike, a znate da u Mo ima danas danas doktora skoro kao i med. sestara, cast izuzetcima, ali to je uglavnom rodbina doktora.

 • Ovaj svrsta sestre i doktore u isti kos po velicini place.Covjece Boziji koliko muke treba da netko postane doktor i koliko novaca kosta skolarina , domarina i knjige.Cast sestrama nije ni njima lako , ali place da im budu jednake smijesno je to.

  • Pa tu si u pravu samo sto kod nas doktori iz te silne skole dudju bez znanja danas ima vise sestara koje imaju bolje znanje nego vecina koja danas dodje s tih fakulteta . Doktor pocne raditi nezna napisati te.peraturnu listu plasirati kanilu i itd. A kod nas je bitno da se vakultet zavrsija i da ima se diploma a ostalo ne bitno . Sestre sve rade al naravno da ne vidite to . A fakultet medicinski zavrsavaju od ljecnika djeca i njihovi poznanika dok toliko sposobne djece ne moze primirisati blizu od ovih. Al bitno je da se doktori uzdizu u nebesa dok drugi su nebitni a sav poso ti drugi odrade za doktore. Al na stranu sve treba svatko dobiti placu kolku zasluzuje i treba se boriti .

  • Povecanje place treba linerno ici. Od cistacice do ravnatelja, ako je 10 % npr, naravno da nece svakome isto biti povecanje, jer nije isto imati osnovnu školu i najviši znanstveni stupanj dr. sc. , ali moralno je i zakonski svakom isto, a ne dvije kategorije zanimanja dati 500 km, a ostalim zanimanjima niti 100 km, gdje to ima. Istina, da u Mo ima po dosta lijecnika, vidi se koliko i zavrsi medicinu svake godine i to 90 %, s prostora ove tu tri županije HNŽ, ŽZH i HBŽ, od Kupresa do Neuma, sto na kraju opet radi u Mo pa po dz rade po ugovoru o djelu, cast izuzetcima, ali uglavnom to je rodbina.

  • Zasto ne doktore i medicinsko osoblje zajedno u isti kos! I prije su bili zasto ne i sada. Jesu li doktori neka visa rasa, Bogovi mozda. To jedino mogu biti u svojim glavama. A o zavrsetku Medicinskog fakulteta narocito ovoga u Mostaru moze nadugo i nasiroko da se i pise i prica.

 • Doktora u kliničkoj bolnici ima oko 330, dok ostalog medicinskog osoblja ima oko 1180 (medicinske sestre tehničari, laboranti). Doktorima je plaća porasla oko 500 KM, ostalom medicinskom osoblju oko 200 KM. Za prošlogodišnje povećanje bilo je potrebno naći oko 10 miliona KM samo za kliničku bolnicu koja sada troši oko 61 milion KM na godišnjoj razini samo za plaće i davanja. Dogovor je bio 1/3 bolnica, 1/3 županija 1/3 zavod. Dakle svako je trebao naći oko 3 miliona. Sada plaće treba povećati samo doktorima, oko 140 KM neto, jer im je to zagarantirano. To će kliničku bolnicu koštati još oko 800 tisuća KM godišnje (opet treba dijeliti na tri djela).

  • Skbm treba netko napravititi cistku prepoloviti ne medicinske djelatnike ostaviti samo vrijedne ljude i tu bi se dosta financiski olaksalo ,al ne samo dovode administraciju nepotrebnu kojoj u onilikoj mjeri uopce ne vidim potrebu.

   • Nije, ima oko 160 spremaćica, 40 žena koje rade na vešu, 20 vozaća, vezano za kuhinju radi 80 žena, itd itd.. Pun kufer zanimanja. Jedno 15 električara, 40 ak zaštitara, 10 pravnicia nešto ekonomista, kompliciran je to sistem.

 • Nigdje njima nije kao u Hercegovini, ne radi ni 6 sati, dobiju željenu specijalizaciju, doktoriraju pa upadnu na faksove, medicina, zdravstveni studiji i farmacija, po komisijama ZZO a su, rade i privatno i po ug. o djelu u drugim ustanovama, koji je to zakon da na 5 mjesta netko radi, a kad te zaboli i zavrsis u Mo, samo te cuncaju iz sluzbe u sluzbu. I istina je ovo da su to vecinom djeca stari lijecnika, da se provjeriti, pa jedan cak ima tri lijecnika, o kojoj tezini faksa onda pricamo. Da ti sva bas djeca budu za medicinu tj. doktora, hmm.

 • Povecati place i prosvjetnim djelatnicima, drzavnim sluzbenicima i namjestenicima, policiji, sto bi samo doktori dobili tako veliko povecanje, sto su izuzete medicinske sestre u ovom slucaju, sto nije islo isto povecanje.

  • Zato što bi im onda trebalo još oko 6 miliona KM dodatno na onih 10. Doktorima su povećali dodatno koeficijent, njima je narastao 0.6 ostalima 0.2. Neto satnica je svima narasla isto, sa 2 KM na 2.3 KM. Sada prema kolektivnom ugovoru doktorima treba narasti koeficijent za 0.3,i dogodine za još 0.3,jer su se tako dogovorili. To je trošak oko 800 tisuća ove godine i toliko i dogodine. Ostali neće dobiti ništa.
   Zavod je prenategnut već daje oko 100 miliona KM za plaće i davanja u cijelom HNK,, dok mu je ukupan budžet oko 130 miliona KM

 • ako mogu sami doktori neka rade više i teže poslove rade sestre i za to ih treba platiti a kvesić bi morao znati da kada rastu troškovi života da trebaju i plate rast pa neka nam kaže koliko su podigli plate u prošlih dvadeset godina ili su smanjivali i pozajmljivali od zavoda što tu nije u redu treba vidjeti

 • Zakon ih treba natjerati da se odluce privatno il u bolnici ,tu mi obicni ljudi ne mozemo nista . A najgore od svega sto oni su zasticeni sto nisam vidio da je se ijednoga kaznilo za gresku posto svaka greska sakrivena od strane uprave a i kad dodje do suda isto nista . Nema jednostavno odgovornosti nazalost takva nam je drzava al isto nisu ni oni svi losi ima njih jako dobrih kao ljecnik i covjek al na zalost u manjini su . Al eto nek se bore svi mi trebamo valjda se jednog dana i ovdje nesto promjeniti al svi se trebamo boriti protiv ovi politicara i ovakvog nacina zivota ako ga uopce mozemo ovdje zvati zivotom .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.