Kvesić: Nismo lagali za infekciju, sve smo učinili kako bi spasili bebe

U povodu nadzora Federalne uprava za inspekcijske poslove koja je utvrdila kako je kod četiri bebe koje su u mjesec dana umrle na Odjelu neonatologije Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru izolirana bolnička bakterija Klebsiella pneumoniae, u srijedu je u toj bolnici upriličena konferencija za novinare na kojoj je ravnatelj Ante Kvesić ustvrdio kako nisu lagali javnost da ne postoji infekcija na Pedijatriji jer, kako je kazao, uzeti brisovi su pokazali da nema infekcije.

– Tada nismo imali infekciju jer se uzeti brisovi flore pokazali da nema bakterije, ali to ne znače da je uistinu nema. Nažalost, naknadnim nalazima hemokulture, koji se dobivaju nakon pet dana, utvrđeno je da su umrla nedonoščad imala tu bakteriju, kao i četvero zaražene nedonoščadi koje je izliječeno – kazao je Kvesić, dodavši kako je inspekcijski nadzor pokazao kako je Bolnica poduzela sve moguće kako bi liječnici spasili tu nedonoščad, odnosno bebe koje se rode šest tjedana prije planiranoga termina.

Ravnatelj SKB Mostar kazao je kako su umrla nedonoščad već pri porodu imala tešku kliničku sliku je su imala nekoliko teških dijagnoza, a pojava bakterija Klebsiella pneumoniae vjerojatno im je otežala borbu za život.

– Sve dijagnoze kod tih nedonoščadi su i bez bakterije bile smrtonosne, no bi li se netko od tih nedonoščadi izvukao da nije imao bakteriju, vjerojatno bi – kazao je Kvesić.

Na novinarski upit kako su se nedonoščad mogla zaraziti spomenutom bakterijom, Kvesić je kazao kako svi ljudi u sebi imaju tu bakteriju kao normalni dio crijevne fore, te da se javlja problem samo onda kada postoji njezina visoka koncentracija.

– Infekcija je moguća i rukama, moguće je da je netko od osoblja pogriješio, ta nismo mi strojevi. No mi smo učinili sve što je u našoj moći da spasimo tu djecu i to je naša svakodnevna zadaća – pojasnio je Kvesić.

Na upit postoji li mogućnost da se bakterija mogla prenijeti bebama, ako sestre nisu na pravi način dezinficirale instrumente, Kvesić je rekao kako je sve moguće, ali i da od svega toga ne mora biti ništa.

– Infekcije su nešto s čime se svakodnevno susrećemo i njih će uvijek biti – kazao je ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostara te ustvrdio kako se po svim odjelima svakodnevno uzimaju uzorci s površina radi testiranja na postojanje određenih bakterija.

Na upit snosi li odgovornost kod ovakvih slučajeva, odgovorio je kako Bolnica ima odgovornost za svako dijete, za svakog pacijenta.

– Uvijek se može analizirati jesmo li baš sve napravili – kazao je Kvesić, ustvrdivši kako mostarska bolnica po broju smrtnosti beba ne odskače od prosjeka drugih bolnica u BiH pa i šire.

– Godišnje se u ovoj bolnici rodi oko 3000 beba, od čega se oko 20 posto njih rodi prijevremeno što je, na žalost, otegotna okolnost za njihov život. Međutim, mi činimo sve što je u našoj moći usprkos lošim uvjetima u kojima radi Pedijatrije – kazao je Kvesić, dodavši kako će u sadašnjim uvjetima raditi sve dok se ne izgradi nova zgrada Pedijatrije

Inače, prva beba na odjelu neonatologije Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru koja je bila zaražena bakterijom Klebsiella pneumoniae umrla je 16. kolovoza, a četvrta 10. rujna.

U nalazu Federalne uprave za inspekcijske poslove utvrđeno je kako je nakon ponovljenih nalaza hemokulture kod svih nedonoščadi koja su smještena na spomenutom odjelu izolirana bakterija Klebsiella pneumoniae (soj ESBL), a u jednom je slučaju iz nalaza brisa vrha katetera – izolirana Klebsiella pneumoniae.

U njihovu nalazu se pojašnjava i kako je za vrijeme nadzora federalnih zdravstvenih inspektora utvrđeno da je u Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije naknadno dostavljeno osam prijava o bolničkoj infekciji iz SKB-a Mostar, no te prijave su bile nepotpune bez podataka o dijagnozi, terapiji, ishodu, datumu smrti, ali je navedeno kako su sve osobe bile zaražene bakterijom Klebsiella pneumoinae.

Federalni zdravstveni inspektori će nakon provedene inspekcije poduzeti zakonom propisane mjere te će izvijesti nadležno tužiteljstvo, stoji u priopćenju iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Inspekcijski nadzor izvršen je 26. i 27. rujna na osnovi pismenoga zahtjeva Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije, a Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila ga je zajedno sa županijskom sanitarnom inspektoricom koja je obavljala inspekcijski nadzor iz oblasti koju kontrolira sanitarna inspekcija na Odjelu za intenzivno liječenje i neonatologiju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

(Fena)


9 komentara

  • Pa moj Kvesiću,kako da ti više vjerujemo, ti se baviš svim i svačim,samo najmanje onim što bi trebalo,infekcija se ponovila,bebe po drugi put u zadnje dvije godine na žalost nisu dobile šansu da prežive ,ima li u tebi išta ljudsko,kome i zašto daješ ispriku…….odlazi.

  • ON JE SIROMAŠNI SELJAČIĆ IZ GORNJIH MAMIĆA KOJI 1992 NIJE POSTOJAO U MOSTARU KAD JE BOLNICA BROJALA OKO 25O ZAPOSLENIH RADNIKA RAZNIH PROFILA. MEĐU KOJIMA BIH ISTAKAO MOJU DOKTORICU DRINKU MUSA, KOAJA IMALA MALU DJECU, A RIZIKOVALA JE GLAVU RADI NAS PACIJENATA! KAKO JOJ SE ODUŽIO ANTE KVESIĆ? DA LI JE ONKOLOŠKU KLINIKU NAZVAO PO NJENOM IMENU ???!!!! VJEROVATNO ĆE JE NAZVATI “MAJA”! SVOJOJ LJUBAVNICI PORED PETERO ZAKONITE DJECE, “NAPRAVIO” JE JOŠ JEDNO VANBRAČNO- VELIKI KATOLIK??? ISTOJ JE KUPIO STAN IZA “ZAPA”, NOV AUDI A3, POSLOVNI PROSTOR U CERNICI I JOŠ MNOGO HEDONISTIĆKIH USLUGA! PONEKAD GOVORI ISTINU, POGOTOVU KAD SU UPITANJU UMRLE BEBE ! JE U GUBITKU PREKO 100 MILIONA MARAKA, A ON VOZI NAJNOVIJI MERCEDES? PRAVI KATALOK, ČIJI SU UZOR DANAŠNJI SVEĆENICI I “SESTRE MILOSRDNICE”? JADNIČE! BOG VIDI SVE! VIDI I TVOG TISKARA TITULA ŠIMU VUČKOVA IZ RIJEKE! ANTE PROMJENI SE !

  • KOJI PACIJENTI IMAJU PRIVILEGIJU DA ODMAH IDU U ZAREB, A KOJIMA SE DONOSE DEKE KOD DR. NADE BOVAN ? NEPRIČAJ SVOJU STANDARDNU MAMIĆKU BASNU, NEGO RECI ISTINU KOJU ZNAMO! DJELATNIK SIPE.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.