Kvesić: Nakon odgode odlazak na Olimpijske igre više ne ovisi o meni

Iako je hrvatski karatist Ivan Kvesić u drugoj polovici ožujka postao prvi karatist iz Hrvatske koji je osigurao olimpijsku normu, u svibnju je od Svjetske karate federacije obio obavijest da sljedeće godine mora ponovno proći kvalifikacije za OI.

Za sve je kriv koronavirus, odnosno odgoda Olimpijskih igara za godinu dana. Deset godina Hrvatska je čekala na svjetsko muško zlato u karateu. Kad je karate napokon postao olimpijski sport, Ivan Kvesić pokorio je Madrid, uzeo je svjetsko zlato u studenom 2018. godine.

Ivan i Anđelo članovi su Karate kluba Hercegovina iz Zagreba. Obojica su osvajači europskih medalja, a Ivan je svjetski prvak. Ivan Kvesić je (23) ima europsko srebro i broncu, a brat Anđelo broncu. Te su medalje na EP-u osvojili lani. Ove godine zbog koronavirusa nije bilo Europskog prvenstva.

Odmaramo se i treniramo. Sad smo na moru, pa idemo u rodnu Hercegovinu, kaže za 24 sata Ivan i dodaje:

Do kraja godine uopće neće biti karate natjecanja. Tako da sad radimo na snazi, a od listopada se vraćamo u dvoranu. Naravno da ćemo ja i brat Anđelo i onda zajedno sparirati.

Na Olimpijske igre u Ivanovoj kategoriji +75 kilograma ide deset karatista.

-t će jedan Japanac, a jedan će karatist dobiti pozivnicu, on će doći iz neke države koja nije dobra u karateu. Osam nas mora osigurati plasman. Ja više praktički ne ovisim sam o sebi, rekao je Kvesić i pojasnio:

Dva su natjecanja koja će odlučivati o tome tko će na Olimpijske igre. Europsko prvenstvo i turnir Svjetske lige u Maroku u proljeće 2021. godine. Ne ovisim sam o sebi, zato što mi je bitno da Iranac Sajjad Ganjzadeh, bude ispred svojeg sunarodnjaka Zabihollaha Poursheiba. Trenutno je Sajjad bolje plasiran i nadam se da će tako i ostati. Ključan će biti taj turnir u Maroku, tek nakon njega ću moći biti miran i znati da idem u Tokio. Ova odgoda je sve poremetila. Naravno da nije pravedno, već sam izborio Igre, a sad nije sigurno da idem u Tokio.

Braću Kvesić trenira Danijel Vučić iz Čitluka, a braća su iz Širokog Brijega. Ima Danijel crni pojas, baš kao i braća Kvesić.

Ivan studira Fizioterapiju, a Anđelo je na Kineziologiji. Izvršna predsjednica Karate kluba Hercegovina je bivša Miss Hrvatske, supruga Roberta Kovača – Anica.

Inače, na Igrama će u kategoriji +75 kilograma karatisti biti u dvije skupine po pet. Borit će se svatko sa svakim, a u polufinale idu dva najbolja. Ivan je među dva-tri najbolja borca na svijetu već godinama. Ako izbori Tokio, bit će sigurno kandidat za medalju.

Ivan i Anđelo su karijeru inače počelu u Karate klubu Široki Brijeg. Na natjecanjima se ponekad zna dogoditi da se bore međusobno. Uvijek su ti mečevi jako neizvjesni. Spariraju gotovo cijeli život, zaključuju 24 sata.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.