Kutle: Komšić “kafanskim pristupom” ruši ugled BiH koji ionako nije posebno visok

Politolog sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Goran Kutle smatra da “kafanski pristup” predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića tijekom susreta sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom ruši ugled BiH koji ionako nije posebno visok.

Komšić je još jednom pokazao izuzetan politički diletantizam na sebi svojstven način. U manjku vanjskopolitičkih uspjeha, Komšić koristi svaku priliku, uključujući i multilateralne sastanke na koje dolazi po svojoj dužnosti da bi iznosio svoj osobni stav, rekao je Kutle za Direktno.hr.

Tako je, dodao je Kutle, bio slučaj i na primanju uoči radnog sastanka na Pariškom forumu mira kada je, mimo svake diplomatske prakse, ”Komšić zadržao svog domaćina Macrona na crvenom tepihu da bi kritizirao njegove nedavne izjave u stilu kao da su njih dvojica “stari jarani” pa mogu prekršiti protokol”.

Na Komšićev “kafanski” pristup već smo odavno navikli, ali njegovi istupi prema vani itekako štete vanjskopolitičkom ugledu zemlje koju predstavlja, a koji ionako nije na visokim granama, upozorio je Kutle.

On smatra da se problem s terorizmom u BiH ne bio smio ignorirati, te je kritizirao ponovne Komšićeve prozivke službene politike Hrvatske koju on vidi kao ključnog pokretača “štetnih izjava po BiH”.

Kutle kaže da se za problem ekstremizma u BiH ne može reći da ne postoji, već se treba suočiti s njim, te da je pogrešno da Komšić u ovoj situaciji traži krivca u Hrvatskoj.

Komšić ne samo da tako uvjerava svoju “raju” koja mu svakodnevno piše hvalospjeve da radi prave stvari, već prikriva i vlastite neuspjehe predstavljajući se kao istinski i jedini zaštitnik BiH. Komšić i “komšići” bi se nekad trebali zapitati koliko oni sami nanose štete BiH vlastitim postupcima, ocijenio je politolog Kutle.

Novinar HMS-a Branimir Galić smatra da ”Komšić krši osnove diplomatske prakse i sve čini da bi se dodvorio onima koji ga drže na funkciji”.

Drugi bošnjački član Predsjedništva Željko Komšić je politički diletant koji ne poznaje osnove diplomatske prakse, a opstanak na funkciji jednog od šefova države omogućio mu je nakaradan i neustavan izborni zakon, istakao je Galić.

On smatra i da su izjave Komšića u zadnje vrijeme ”sve ekstremnije jer zna da bi, ako SDA tako odluči, lako mogao postati suvišan”.

Očekujem da će se BiH u razdoblju koji je pred nama susresti s ozbiljnim sigurnosnim izazovom zbog najavljenog povratka islamskih terorista. Bojim se da pravosudne institucije neće imati kapacitet i kompetencije da bi odgovarajuće procesuirale i kaznile one koji su otišli u “sveti rat”, rekao je Galić.

Na primanju uoči radnog sastanka na Pariškom forumu mira Komšić je prekršio diplomatski protokol da bi pojasnio Macronu da nije bio u pravu kada je govorio o BiH kao “tempiranoj bombi” koja kuca uz granicu s Hrvatskom zbog povratka džihadista.

(www.jabuka.tv)

20 komentara

 • Hajde ne prdite ludije. Kafa (od Cafe)govori cijeli svijet isto kao i Vaterpolo. Onda bi trebalo govoriti Kavić umjesto Kafić haha tupani. Samo naše hrvatine izmišljaju glupe riječi poput Zrakomlat, Brzoglas itd i u isto vrime slušaju srpske, bosanske cajke i glume rvatine pih licemjeri.

 • Hrvati imaju puno veći problem od Željka Komšića.
  On je posljedica katastrofalne politike koja se predstavlja u ime Hrvata.
  Štiteći gospodarski kriminal u državi koju devedeset posto Hrvata mrzi, politička elita ne može i neće povući radikalne mjere…
  Kutle ti mlatiš praznu slamu i to ti je profesija, kao i svim nedorečeni piskaralima. Pričaš priču koju voli čuti HDZ, i zato si nula kao i oni.
  Hrvati su iskrvarili ratujući stoljećima za svoju nezavisnost i slobodu. Svjetski poredcinsu se rušili ali smo uvijek ostajali, naravno i kroz povijest je bilo mnogo onih koji su se prodavali kao i svi vi danas.
  I kapitalizam počinje kliziti dole ali naša ideja i ideal ostaju i dalje.
  NEKA ŽIVI JEDINA I VJEČNA HRVATSKA

 • Sad je najnovija kad se komentari ne sviđaju hdz-cima citiram: “preskočio si terapiju” , “javi se liječniku ” itd…
  Niste humoristični nimalo,bijeda ste prihvatite to,kukavice najveće razine.
  Samo vaš položaj i hranjenje jadnog ega, zamislite što bi vi mogli raditi i koju službu obavljati da niste potrčkala partije zvane HDZ-e !

 • Ovaj dečko je mlad i pametan, istinu priča, naravno da među Hrvatima u BiH ima još “Komšića”… a liječenje frustracija i nezadovoljstva u Širokom Brijegu putem komentara, čitamo svaki dan, to nam je tradicija

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.