Kupio hotel na Jadranu da bi mu radnici mogli besplatno ljetovati

Tamo gdje masiv Velebita uranja u more, u uvali između njegovih kamenih prstiju, smjestio se Jablanac. Mjesto s 50-ak duša, bez škole i trgovine, ali s crkvom, poštom i hotelom kakvog nema nigdje na Jadranu. U njemu gosti, vjerovali ili ne, borave potpuno besplatno.

Vlasnik Darko Matt Sertić odlučio je tako i prije nego što ga je kupio. Godinama je tražio objekt u koji bi radnici iz njegove tri sisačke tvrtke mogli doći na ljetovanje, a da ne moraju platiti ni centa – piše tportal.hr.

Radim to iz čiste sebičnosti. Ako želite dobru i prosperitetnu tvrtku sa sretnim zaposlenicima, morate im omogućiti neke osnovne stvari – plaćene putne troškove, topli obrok, ali i lijep godišnji odmor. Morate im pomoći s onim što im malo jače zadire u obiteljski budžet. Tako ćete ih zadržati. Uz to ćete privući nove, pametnije ljude od vas. Tad se možete malo povući sa strane i reći – super, manje obaveza za mene, razlaže svoju poslovnu filozofiju 66-godišnji Sertić.

Hotel Ablana s 26 soba kupio je prije dvije godine. Izgrađen je u drugoj polovici 90-ih i radio je sve do 2010., kada je ostavljen na milost i nemilost vandalima i vremenu. Pretvorio se u ruglo mjesta, hotel duhova, pridruživši se nizu napuštenih turističkih objekata na našoj obali koji propadaju u tišini.

Američkoj poduzetničkoj mudrosti naučio se u zadnjih 40 godina života i rada preko Bare. Još kao mladić Sertić se iz rodnog Siska sredinom 80-ih preselio u SAD. Zaposlio se u Silicijskoj dolini te 1994. osnovao tvrtku Applied Ceramics. Glavni biznis mu je proizvodnja komponenti za industriju čipova, a klijenti su mu najveći svjetski proizvođači, poput Intela, Samsunga, Philipsa i tajvanskog TSMC-a.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Sto ja nemam takvog sefa/seficu 😁
    Ili da je radnicko odmaraliste iz socijalizma. Fina su to bila vremena, kad je radnicka klasa mogla otici na more, i sva djeca znala plivati.
    Molim bez komentara o Golim otocima, kako se nije nista smilo i da nije bilo cak ni jogurta, kao sto je bivsa predsjednica tvrdila 😁 ispirat ovo malo mozga moze covjek i sam.

  • … “Uz to ćete privući nove, pametnije ljude od vas. Tad se možete malo povući sa strane i reći – super, manje obaveza za mene.” -e ovaj je baš pametan, laganije u sedmom desetljeću, dosad se naradio, a odsad što više uživati i odmarati…poštuje radnike i oni njega

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.