Kupili zdjelu na dvorišnoj rasprodaji, nisu ni mogli zamisliti koliko vrijedi

Mala zdjela kupljena za 35 dolara na dvorišnoj rasprodaji u Sjedinjenim Državama zapravo je rijetki kineski artefakt iz 15. stoljeća čija bi vrijednost mogla iznostiti 500.000 dolara.

Porculansku posudu s delikatnim cvjetnim motivima kupila je osoba čiji se identitet drži u tajnosti u sjeveroistočnoj državi Connecticutu.

Kupac je dao zdjelu na procjenu stručnjacima za keramiku u aukcijskoj kući Sotheby’s. Prvo im je poslao fotografije a zatim ju je odnio u aukcijsku kuću na temeljitiji pregled.

Stručnjaci kažu da je oslikana za dvor cara Yonglea, trećeg cara dinastije Ming, koji je vladao od 1402. do 1424.

Postoji još samo šest (drugih) takvih zdjela na svijetu za koje se zna. To je vrlo ekskluzivna skupina, rekla je agenciji AFP Angela McAteer, voditeljica odjela kineskih umjetničkih djela aukcijske kuće Sotheby’s u New Yorku.

Sotheby’s će staviti novootkrivenu sedmu zdjelu na dražbu 17. ožujka, a očekivanja su da bi mogla postići cijenu između 300.000 i 500.000 dolara.

Pet zdjela nalazi se u muzejima: dvije u Tajvanu, dvije u Londonu i jedna u Teheranu.

Šesta je zadnji put viđena na tržištu 2007., rekla je McAteer, što znači da će vjerojatno biti izražen interes privatnih kolekcionara i institucija.

Mnoga kineska umjetnička djela ušla su u kolekcije na Zapadu u 19. stoljeću, piše Hina.

No McAteer kaže da stručnjaci vjerojatno nikada neće saznati kako se zdjela našla na dvorišnoj rasprodaji.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.