Kumkvat – ukrasno i ukusno oduševljenje svih ljubitelja citrusa

Sve ljubitelje citrusa u koje spadaju mandarina, limun, naranča i grejp zasigurno je razveselila vijest da u vrtnim centrima sada možete nabaviti i – za naše krajeve još uvijek neobičnu voćnu vrstu – kumkvat ili fortunelu. Riječ je o novoj ukrasnoj i jestivoj vrsti agruma koja se može uzgajati na otvorenim i zatvorenim prostorima južne Hercegovine.

U susjednoj Dalmaciji kumkvat se sporadično uzgaja već 20-ak godina. Riječ je o vrsti agruma koji može izdržati i temperature do -10 °C te se u pravilu može uzgajati u svim našim krajevima gdje uspijevaju i mandarine.

Kumkvat se ističe sitnim, žućkastonarančastim plodovima glatke kore. Meso ploda također je žućkastonarančaste boje, jaka mirisa i blago gorkoga okusa. Ali, zbog specifično ugodnoga okusa plod je vrlo cijenjen i jede se zajedno s korom. Inače, plod je, kao i cijelo stablo, vrlo ukrasan, zbog čega se njegov uzgoj preporučuje i u izrazito dekorativnim varijantama vrtova. Također, zbog niskoga ukrasnoga stabla čini vrlo lijep ures i svih vrsta kućnih prostora.

Plodovi se jedu cijeli, zajedno s korom i sjemenkama. Okus im je poput onoga u naranče, lagano gorkast. Ako tražite pomalo egzotičnu biljku koja je u isto vrijeme ukrasna i jestiva, a živite u toplijim područjima ili imate mogućnost primjerene zaštite zimi, kumkvat je sigurno biljka za vas.

kumkvat-voce

Znanstvenici ističu da se redovitom konzumacijom citrusa, a posebno kumkvata, koji žvakanjem u usnu šupljinu polako otpušta hranjive tvari, može spriječiti rak usta, ždrijela, jednjaka i želuca. Citrusi mogu i smanjiti pretkancerozne lezije (oštećenja) usne šupljine i obnoviti radnu sposobnost normalnih stanica. Zbog ugodnih aroma i svježega aromatičnoga mirisa, kumkvat je također izvanredan borac protiv lošega zadaha iz usta.

Ono što je još bitno naglasiti, kumkvat možete saditi i u posudama, a narančasti plodovi koji dozrijevaju sredinom studenoga dodatno mogu uljepšati vaše okućnice.

Za razliku od mnogih drugih agruma, kumkvat nije podložan napadu bolesti i štetnika te ne zahtijeva previše pažnje. Tijekom vegetacije potrebno ga je povremeno pognojiti namjenskim gnojivima za agrume.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.