Kulturno osvježenje: Bogat program Noći muzeja u Širokom Brijegu i Grudama

Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg i Franjevačka arheološka zbirka “Sv. Stjepan Prvomučenik” Gorica dvije su kulturne ustanove u Hercegovini koje će u petak sudjelovati u Noći muzeja ’19.

Tema ovogodišnje Noći muzeja je “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“, a dvije hercegovačke institucije pridružile su se, uz dopuštenje Hrvatskoga muzejskog društva, nizu hrvatskih kulturnih ustanova koje će različitim programima obilježiti ovaj događaj.

Ovogodišnja tema Noći muzeja u srž stavlja inovacije, odnosno nove tehnologije i tako potiče sudionike manifestacije da na različite načine prezentiraju posjetiteljima prednosti digitalne tehnologije.

Od iznimne je važnosti osvijestiti posjetitelje da na tehnologiju ne gledaju monolitno, u smislu da je ona dobra ili loša, nego da je vide kao sredstvo uz pomoć kojega se lakše ili drugačije dolazi do cilja, obrazloženo je u opisu događaja.

Noć u kojoj u muzeje, galerije i druge kulturne ustanove pohrle i oni koji ih inače ne posjećuju održat će se u petak 1. veljače 2019. godine.

Tri događaja u Širokom Brijegu

U širokobriješkom Franjevačkom muzeju i galeriji manifestacija će trajati od 18:00 do 00:00, a ovom prigodom bit će organizirana tri događaja.

U izložbenom prostoru Galerije bit će postavljena izložba radova studenata Grafičkog dizajna s kolegija Vizualnih komunikacija Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo. Bit će izloženi plakati koji su nastali na kolegiju Vizualne komunikacije, u selekciji voditelja kolegija profesora Bojana Hadžihalilovića i višeg asistenta Sandra Drinovca te nekoliko video uradaka.

Drugi dio Noći muzeja uključuje Stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg koji je otvoren 6. listopada 2015. godine, a od prošle godine proširen računalno-generiranim tekstovima i slikama, odnosno uz pomoć proširene stvarnosti. Stalni likovni postav sadrži 230 radova, zastupljena su 203 autora, a pokriva razdoblje od sredine XIX. stoljeća do godine 2015.

Treći događaj u sklopu Noći muzeja u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu bit će predavanje spomenutog prof. Bojana Hadžihalilovića o temi “Kreativnost na ALU Sarajevo“. Predviđeno vrijeme trajanja predavanja je od 20:00 do 21:00 sati.

Inače, ovo je druga godina da Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg sudjeluje u Noći muzeja, nakon što je prošlogodišnji događaj izazvao oduševljenje posjetitelja.

Bogat program u Gorici

I u Franjevačkoj arheološkoj zbirci “Sv. Stjepan Prvomučenik” Gorica u Općini Grude organizatori su priredili bogat kulturni program s četiri događaja, a koji će trajati od 18:00 do 23:00 sati.

Program će u 18 sati započeti predstavljanjem knjiga pokojnog fra Vjeke Vrčića, dugogodišnjega skupljača umjetnina u Staroj Imoti i osnivača i kustosa muzeja i zbirke Franjevačkoga samostana u Imotskom. Bit će predstavljene knjige: “Plemena Imotske krajine”, “Vrgorska krajina”, “Župe Imotske krajine”, “Odjeci” i “Neretvanske župe”.

Nakon toga, u 19 sati predviđeno je otvorenje humanitarne prodajne izložbe slika u Galeriji u Gorici. Slike su s Likovne kolonije koja je u Gorici održana u ljeto 2018. godine u čast Zvonku Bušiću Taiku.

Poslije svečanog otvorenja spomenute humanitarne izložbe, od 20 do 23 sata bit će omogućeno razgledavanje Hrvatske franjevačke arheološke zbirke “Sv. Stjepan Prvomučenik” Gorica te razgledavanje arheoloških iskopina, ranokršćanske bazilike i baptisterija s krsnim zdencem u Staroj crkvi u Gorici.

Inače, prva Noć muzeja održana je u Berlinu pod nazivom “Lange Nacht der Museen” 1997. godine. Zbog specifičnosti manifestacije, odnosno načina na koji je ideja realizirana, ubrzo se proširila na više institucija i različitih gradova diljem Europe, a potom i svijeta.

(www.jabuka.tv | Beat Čolak)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.