Kružni tok i nova cesta smanjit će prometne gužve

Već dugi niz godina jedan od najvećih problema za sigurnost prometa u općini Čitluk je raskrižje Tromeđa na kojem se križaju regionalne ceste R-434 (Mostar – Čitluk – Ljubuški) i R-425 (Čapljina – Široki Brijeg). Zbog velikog broja hodočasnika iz cijeloga svijeta koji dolaze u Međugorje, to je raskrižje postalo jedno od najfrekventnijih u Hercegovini.
Osobito u ljetnim mjesecima to raskrižje predstavlja usko grlo i dovodi u opasnost sve sudionike koji tim raskrižjem prometuju.

Rekonstrukcija

Stoga je rekonstrukcija toga raskrižja bio i ostao jedan od prioritetnijih zadataka Vlade HNŽ-a. Za rješavanje tog problema zaduženo je županijsko Ministarstvo prometa i veza. Završen glavni projekt raskrižja, a općina Čitluk je riješila imovinsko-pravne odnose. No, kada će mjerodavne županijske vlasti osigurati novčana sredstva i krenuti u konačnu cjelovitu rekonstrukcija raskrižja Tromeđa s predviđenim budućim kružnim tokom prometa, još uvijek nije sigurno. Vlada HNŽ-a osigurala je novac za rekonstrukciju raskrižja te je raspisan tender za prikupljanje ponuda i odabir najpovoljnijeg izvođača radova, a potom je natječaj poništen jer se na odluku o izboru izvođača žalila jedna prijavljena tvrtka pa će se natječaj morati ponoviti.

Nova cesta

Općina Čitluk je prošle godine počela graditi novu 2.200 m dugu prometnicu za Međugorje, od Lovačkog doma u Potpolju do mosta na potoku Lukoć. Sredstva za gradnju u iznosu od 1,300.000 KM, zajednički su osigurali općina Čitluk i Ministarstvo prometa i veza iz namjenskih sredstava GSM licenci za 2008. i 2009. Lani su djelatnici građevinskog poduzeća TKM Brina iz Posušja završili i asfaltirali prvih 1.350 m te ceste, te nedavno probili trasu i pripremili podlogu za asfaltiranje preostalih 850 metara.

Projekt – Financiranje kružnog toka

Općina Čitluk je od Vlade Hercegovačko -neretvanske županije zatražila da i projekt kružnog toka kod Lovačkog doma uđe u proračun za 2013. Ako Vlada odobri financiranje, uz onaj na Tromeđi, kružni tok bit će drugi na cesti Mostar – Čitluk – Ljubuški. U Općini tvrde kako je njegova izgradnja bitna za puštanje u promet nove prometnice prema Međugorju.

Mile Pavlović | Večernji list

6 komentara

  • neznam što se događa sa Širokim Brijegom..umjesto da u Klancu naprave kružni tok pored budućeg kolodvora oni nešto muljaju..do sada su govoroli nema mjesta a sad svako normalan vidi vidi da može stati i biti veći od mostarskog Rondoa..dobro mora li Široki zbog nesposobnosti odgovornih ljudi i sitnih interesa biti i dalje jadno i učmalo misto..neka vas je sramota svih.

  • za PA. Pa ja mislim da se nemoze kruzni napravit na magistralnoj cesti,al ideja je dobra l jos vise je potrebnan kruzni za lisama kod nove skole ako se i kad otvori

  • za IME ..očigledno ,MAJKE MI.nisi makao dalje s Lisa..ako može treba ga napravit i na Lisama kod škole ali je u Klancu potrebniji jedno milion puta..da ideš tamo 5-6 puta dnevno vidio bi treba li ili ne.aa jeste magistralni put, ali je i u Posušju magistralni put pa imaju dva. da dva,i na ulazu i gore na izlazu prema Tomislav.Najlakše je cmizdrit,ništa ne radit i branit se kako nešto ne može.ista nadležnost je i u Posušju i u Širokom,ili..misliš da nije?

  • Ti iznad “PA” ja kao prvo nisam s Lisa ili ti ga Pecare ali znam da će onde bit ogromna gužva jer je križanje s 4 strane a ne 3 kao u klancu,,i dio one ulice gdje je škola također postaje cesta s 2 trake,kao drugo prolazim doslovno svaki dan onde u Klancu i jedini je problem nekad sačekat semafor,ali i kad nema velikog prometa semafori se gase,sad je tamo sve nov asfalt znaš li kako bi bilo ružno da se sad tamo napravi kružni,znači trebali bi malo proširit,rušit one pješačke otoke pa ponovo asfaltirat,a znaš kakvi su ovi naši kad nanovo asfaltiraju,ostave stepenicu između novog i starog asfalta… Uostalom tako onda gubimo semafore,e onda ćemo samo mi i Grude u BiH bit bez semafora a to je smješno haha

  • ZA ŠB..Semafori su prevaziđeni u cijelom svijetu posebice ako je to izvedivo kao sad u Klancu..pa da dobro si rekao samo malo sačekaš..pa šta bi drugo,čekat ili proći kroz crveno..a to mi i Grude..to ti je nikakav argument i nije uopće smiješno..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.