Krunidba Charlesa III: Tradicija, religija i raskoš

Milijuni ljudi diljem Ujedinjenog Kraljevstva i svijeta pripremaju se na praćenje krunidbe kralja Charlesa III., stoljetne ceremonije isprepletene vjerom, simbolikom i raskoši.

Krunidba će se održati u Westminsterskoj opatiji u subotu. Charles III. bit će 40. monarh koji se kruni u toj crkvi od 1066. godine.

Dan pun raskoši i forme uključivat će običaje starije od tisuću godina.

Procesija kreće od Buckinghamske palače u 10:20 po lokalnom vremenu (11:20 po srednjoeuropskom), prolazi širokom ulicom The Mall, Trafalgarskim trgom i potom se kreće Whitehallom do parlamenta i zapadnih vrata Westminsterske opatije.

Suprotno dosadašnjoj trediciji, Charles III. i kraljica supruga Camilla vozit će se u kočiji izrađenoj 2012. za dijamantni jubilej kraljice Elizabete, opremljenoj hidrauličnim amortizerima, umjesto u starijoj i neudobnijoj Zlatnoj državnoj kočiji.

Očekuje se da će povorka stići pred opatiju nedugo prije 11 sati po mjesnom vremenu. Kralj će najvjerojatnije nositi vojnu uniformu umjesto tradicionalnih hlača do koljena i svilenih čarapa kakve su tom prigodom nosili njegovi prethodnici, piše BBC.

Na krunidbenoj svečanosti će se izvoditi glazba koju je osobno odabrao Charles III. Dvanaest skladbi skladano je posebno za tu priliku, uključujući jednu slavnog skladatelja Andrewa Lloyda Webera, a u opatiji će se svirati i grčka pravoslavna glazba u čast kraljevog oca, princa Phillipa, sina grčkog princa, prenosi Hina.

Među paževima u Westminsterskoj opatiji bit će Charlesov unuk princ George, uz Camilline unuke.

Ujedinjeno Kraljevstvo je jedina europska zemlja koja se tijekom krunidbi i dalje koristi regalijama – simbolima kraljevske časti poput krune i žezla.

Pojedini objekti simboliziraju različite aspekte vladavine i odgovornosti monarha.

Charlesu će se tijekom ceremonije, između ostalog, uručiti kraljevska jabuka i dva žezla, s križem i golubicom.

Priznanje i prisega

Po prvi puta će u opatiju biti pozvani i pripadnici javnosti koji će iskazati vjernost kralju. Organizatori su taj dio nazvali ”zborom milijuna”. U još jednom odmaku od tradicije, na ceremoniji će važnu ulogu igrati i ženske pripadnice klera i predstavnici drugih religija.

Kralj Charles bit će predstavljen ”narodu” u sklopu tradicije koja datira iz doba Anglosaksonaca. Stajat će pored 700 godina stare krunidbene stolice i okrenuti se prema četiri strane opatije te će biti proglašen ”neupitnim kraljem”. Potom će se od prisutnih tražiti da iskažu svoju vjernost i poštovanje.

Okupljeni će uzviknuti ”Bože čuvaj kralja”, a između svakog uzvika će se oglasiti puhački instrumenti.

Za krunidbeno se prijestolje, poznato i kao Eduardovo, vjeruje da je najstariji komad namještaja u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je zadržao izvornu namjenu. Na njemu je okrunjeno 26 monarha.

U prijestolje je ugrađen takozvani Kamen sudbine, koji je odnesen u London nakon Eduardove invazije na Škotsku 1296. godine.

Taj kamen, drevni simbol škotske monarhije, vraćen je u Edinburgh 1996., no sad je ponovno privremeno u Londonu kako bi se koristio u ceremoniji.

Nadbiskup od Canterburyja će nakon “narodnog” priznanja voditi krunidbenu prisegu. Od kralja će tražiti potvrdu da će tijekom vladavine poštivati zakon i Englesku ckrvu. Kralj će staviti ruku na Evanđelje i to obećati.

Karlo će potom prisegnuti i da je ”vjerni protestant”.

Pomazanje zaklonjeno od pogleda

Potom će skinuti svečanu odoru i samo u košulji sjediti u krunidbenom prijestolju gdje će biti pomazan, čime će biti naglašen duhovni status suverena koji je i čelnik Engleske crkve.

Nadbiskup će posebno ulje iz zlatne ampule u obliku orla izliti na krunidbenu žličicu prije no što će pomazati kralja crtajući križ na njegovoj glavi, prsima i rukama.

Ampula je izrađena za krunidbu kralja Charlesa II. u 17. stoljeću, ali joj oblik odgovara ranijoj verziji iz legende u kojoj se Djevica Marija ukazala svetom Tomi Becketu u 12. stoljeću, dajući mu zlatnog orla iz kojeg će se pomazivati budući engleski kraljevi.

Krunidbena žličica puno je starija te jer je preživjela namjeru Olivera Cromwella da uništi sve regalije.

Ulje je proizvedeno od maslina ubranih na Maslinskoj gori u Jeruzalemu te je posvećeno na posebnoj ceremoniji u bazilici Svetog groba.

Prije pomazanja oko kraljeve stolice postavit će se zaslon kako bi ga se sakrilo od pogleda, u trenutku koji se smatra najsvetijim dijelom ceremonije.

Cromwell rastalio krunu

Karla će okruniti krunom svetog Eduarda i doslovno će je imati na glavi samo tada jer se ne koristi u nijednoj drugoj prilici. Kruna je nazvana po puno ranijoj verziji, izrađenoj za anglosaksonskog kralja i sveca Eduarda Ispovjednika. Ta kruna koristila se na krunidbama od 1220. sve dok je Cromwell nije rastalio.

Nova kruna izrađena je za Charlesa II. koji je htio da bude slična onoj Eduardovoj, ali grandioznija.

Charles III. bit će tek sedmi monarh koji će je nositi nakon Charsla II., Jamesa II., Williama III., Georgea V., Georga VI. i Elizabete II. koja ju je posljednja nosila na svojoj krunidbi 1953. godine.

Nakon što nadbiskup okruni kralja zvona opatije zvonit će dvije minute, svirat će puhački instrumenti, a diljem Kraljevstva ispaljivat će se počasni plotuni.

Na kraju ceremonije kralj će sjesti na prijestolje. Tamo bi ga čak mogli podići nadbiskup, biskupi i drugi predstavnici kraljevine, javlja Hina.

Tradicionalno bi pred kralja tada pripadnici plemstva i kraljevske obitelji trebali kleknuti, odati mu počast i poljubiti desnu ruku. No, za Charles III. to će učiniti samo njegov sin, princ William.

Nadbiskup će po prvi puta u povijesti krunidaba pozvati ljude u opatiji, kao i one koji prate ceremoniju kod kuće, da se zakunu na vjernost kralju.

Organizatori su taj dio prozvali ”novim i značajnim trenutkom u tradiciji krunidbe”, piše BBC.

Kruna i za Camillu

Nakon Charlesa, okrunjena će biti i kraljica supruga Camilla, iako ona neće morati položiti prisegu.

Za nju je pripremljena kruna kraljice Marije – izvorno izrađena za krunidbu supruge Georga V.

U završnom dijelu ceremonije kralj i kraljica će se pričestiti, što je glavni dio bogoslužja kršćanske crkve.

Sići će sa svojih prijestolja i ući u kapelu svetog Eduarda, smještenu iza glavnog oltara. Tamo će Karlo skinuti Eduardovu i staviti Imperijalnu državnu krunu, koja se, na primjer, nosi i na otvorenju godišnjeg zasjedanja parlamenta.

Potom će se pridružiti povorci u izlazu iz opatije, popraćenu nacionalnom himnom. Okrunjeni par zatim će se istom rutom vratiti u Buckinghamsku palaču, ovaj puta u 260 godina staroj Zlatnoj kočiji, korištenoj u svakoj krunidbi od Williama IV.

Mediji pišu kako će se u kočiji iza Karla i Camille s roditeljima voziti djeca princa Williama, George, Louis i Charlotte.

U osiguranju događaja sudjelovat će više od 4.000 pripadnika britanske vojske. Ministarstvo obrane nazvalo je to najvećom vojnom ceremonijalnom operacijom ove generacije.

Buckinghamska palača potvrdila je da će Charles i Camilla nastaviti tradiciju mahanja okupljenima s balkona, što je običaj od krunidbe Eduarda VII. 1902. godine.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Koje bespotrebne gluposti. I koji idiotizam u 21. stoljeću. Kralj, ma da.
    Kakav kralj? Bog je jedini Kralj. A one budale se klanjanju jednom običnom čovjeku, da ne pišem o svim njegovim karakteristikama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.