Kroz Zračnu luku Mostar u 2018. prošlo manje od 30.000 putnika, a ove godine se traži 130.000

Sveukupno, tijekom razdoblja od siječnja do studenog 2018. godine, kroz Zračnu luku Mostar prošla su 27.982 putnika, što je za 34,5% manje u odnosu na 2017. godinu.

Unatoč prvobitnima najavama kako će narednog ljeta zrakoplovna kompanija Eurowings obustaviti usluge prijevoza iz Düsseldorfa u Mostar, a da će zadržati letove iz Stuttgarta ipak su zadržane obje rute letenja za 2019, prenosi Dnevni list.

Usluge iz dva njemačka grada će se izvoditi dva puta tjedno avionom Airbus A319 sa 144 mjesta, što je značajna nadogradnja u odnosu na “Bombardier Dash 8” sa 70 sjedišta koji se koristio prošlog ljeta. Tako je potvrđeno da će ovi letovi imati dvostruko veći kapacitet od kapaciteta zrakoplova koji je na ovim relacijama letio prethodne godine

Podsjećamo da je mostarska Zračna luka u prosincu mjesecu objavila kako je “Eurowings donio odluku da suspendira letove iz Düsseldorfa jer je avion koji koristi za Mostar prikladniji za kratke letove i nije im bilo profitabilno zadržati rutu s tako malim kapacitetom. S druge strane, oni su potvrdili da nastavljaju letove iz Stutgarta, tako da ćemo i dalje biti povezani sa Njemačkom”.

Milijun maraka iz Proračuna FBiH

Srećom, došlo je do zaokreta. Za Mostar će letjeti dvije linije. Istovremeno, došlo je do povećanja kapaciteta koji će se za opstanak linija morati popuniti. Po najnovijim informacijama prvi letovi za Mostar planirani su za 5. svibanj, dok će letovi iz Stutgarta biti nastavljeni 1. lipnja. Obje rute će se održavati do kraja ljetne sezone, odnosno do kraja listopada.

Na ovaj način je definitivno potvrđeno kako Eurowings ipak nastavlja suradnju sa Zračnom lukom Mostar.

Zanimljivo je da potvrda ovih informacija koje dolazi iz Eurowingsa korespondira s objavom informacije da će iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine mostarski aerodrom dobiti dodatnih milijun maraka za 2019. godinu, što je proteklog tjedna usvojeno u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Također, njemačka zrakoplovna tvrtka Eurowings pustila je u prodaju karte za letove za destinacije: Mostar-Stuttgart-Mostar i Mostar-Düsseldorf-Mostar. Njih je moguće kupiti na službenoj stranici Eurowings-a i u agenciji G-Tour Medjugorje sa sjedištem u Zračnoj luci Mostar.

Kako se procjenjuje, cijene karata će se mijenjati ovisno o datumu i vremenu rezervacije putovanja, pa se letjeti može i po relativno povoljnoj cijeni od 40 do 45 eura. Očekivanja su da će cijene prijevoza rasti kako se bude približavala špica sezone..

Inače Zračna Luka Mostar, kako smo već ranije pisali, u protekloj godini zabilježila je iznimno loše rezultate po broju putnika i jedina je Zračna luka u regiji koja je imala drastičan pad.

MN: Ublažen pad

Naime, podaci koje je objavila stranica www.exyuaviation.com govore da je kroz Zračnu luku Mostar u prvih sedam mjeseci 2018. godine prošlo samo 13.234 putnika, što je predstavljalo pad od gotovo 40 posto u odnosu na isto vremensko razdoblje u 2017. godini.

No, po najnovijim podacima istog izvora rezultat je u drugoj polovici godine ipak donekle popravljen, odnosno došlo je do zaustavljanja drastičnog pada broja putnika. Naime, u mjesecu studenom zaustavljeno je dvadesetmjesečno obaranje negativnih rekorda time što je povećan broj putnika za 50% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Kako se navodi , toj brojci su prvenstveno pridonijela dva charter leta, koji su prevezli 291 putnika, dok je Croatia Airlines imala 279 putnika. Sveukupno, tijekom razdoblja od siječnja do studenog 2018. godine , kroz Zračnu luku Mostar prošla su 27.982 putnika, što je za 34,5% manje u odnosu na 2017. godinu

Cilj 130.000 putnika

Podsjetimo, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je nakon izlaska u javnost podataka o lošim rezultatima mostarske Zračne luke izjavio kako je Grad za subvencioniranje troškova nastalih pružanjem usluga izravnih letova niskotarifnog zrakoplovnoga prijevoznika Eurowings u Proračunu za 2018. za tu namjenu izdvojio 300 000 KM.

Tom prilikom gradonačelnik Bešlić je zatražio od menadžmenta da izrade kratkoročni plan razvoja za 2019. i rekao da očekuje da se u ovoj 2019. godini dosegne brojka od 130 000 putnika. Istovremeno, zatražio je dugoročni plan razvoja Zračne luke Mostar do 2028.

Da bi se ispunio zahtjev gradonačelnika Bešlića kroz Zračnu luku Mostar moralo bi ove godine proći pet puta više putnika nego u 2018. Cilj je zadan – pitanje je hoće li se ostvariti!?

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.