Krnjić: Od Nove godine veće mirovine

Mirovinski sustav potpuno je stabilan i nema nikakvog govora da je ugrožen. Imamo dovoljno sredstava za isplatu redovnih mirovina i njihovo usklađivanje, kaže u razgovoru za današnji “Avaz” Zijad Krnjić, direktor Zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje Federacije BiH.

Krnjić kaže da odlazak radne snage i, prije svega, mladih, ako se nastavi, može imati utjecaj na sustav na neko duže razdoblje, ali ne u narednim godinama, a pogotovo ne u 2020.

Mi imamo stabilan sustav. Imamo dovoljno sredstava i nema nikakvog rizika. Imamo sredstava i za usklađivanje penzije prema onome kako je to Zakon predvidio. A Zakonom je predviđeno usklađivanje redovnih mirovina od 15. travnja s primjenom od 1. siječnja. Tako je bilo i prošle godine. Ono što se uskladi, bit će obračunato počevši od 1. siječnja, a i isplaćeno u svibnju s razlikama, kaže Krnjić.

On je pojasnio da to znači da će se od Nove godine mirovine povećati i da je riječ o redovnom povećanju.

Penzije će, praktički, od 1. siječnja porasti u skladu s predviđenim koeficijentom, ali će obračun biti 15. travnja. To znači da će mirovine biti povećane, ali će se postotak znati u travnju. Tako je usklađeno i nema nikakvih problema. To ide svojim tijekom, kaže Krnjić za “Avaz”.

(www.jabuka.tv)9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.